Jamie Oliver to kopalnia inspiracji. Mamy dziś Food Revolution Day i z tej okazji przygotowałam wstążki orkiszowe z groszkiem i serem Pecorino (owczy Parmezan). Myślę, że świderki gryczane świetnie by tu pasowały i następnym razem właśnie ze świderkami zrobię, a to danie będzie u nas częstym gościem bo smakowało wszystkim! Pomijając ugotowanie makaronu potrzebujesz około 8 minut na przygotowanie więc posiłek idealny na te gorsze dni 😉
Dla kogo? Dla dziecka, które ma już za sobą kilka posiłków. Makaron orkiszowy zastąpiłabym gryczanym.
Filipek nie chciał użyć widelca i zjadał makaron rączkami. Bardzo mu smakowało. Nam zresztą też!
- • dwie duże garście groszku mrożonego lub świeżego (u Jamiego: groszek + bób)
- • pół pęczka świeżego lubczyku (u Jamiego: mięta)
- • 1 kopiasta łyżka masła klarowanego (u Jamiego: oliwa z oliwek)
- • 1 - 2 garście startego sera Pecorino (Parmezan też będzie ok)
- • sok z 1/2 cytryny ( u Jamiego: sok z 1 cytryny)
- • szczypta soli i pieprzu
- • makaron wstążki - 400g
- 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam orkiszowego ale doskonale sprawdzi się gryczany, np świderki.
- 2. Lubczyk umyj i posiekaj, wrzuć do blendera z chlustem wody z makaronu lub bulionu warzywnego czy przegotowanej wody. Miksuj chwilkę - zatrzymaj i zbierz ze ścianek i miksuj jeszcze kilk sekund.
- 3. Do dużego garnka wrzuć masło klarowane i kiedy się stopi dodaj groszek. Zmniejsz ogień i po 5 minutach dodaj zmiksowany lubczyk. Wlej sok z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj. Dodaj starty ser i wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj z sosem.
A czy można ten przepis “wzmocnić” jakimś mięsem ? Pozdrawiam,Ania 🙂
Oczywiście Aniu! Nie oszukujmy się każdy makaron posypany serem typu parmezan będzie pyszny 😉