Oreo czyli czekoladowa owsianka w ciasteczku :-) BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Oreo czyli czekoladowa owsianka w ciasteczku :-) BLW

Oreo aż krzyczą o ich zdrową wersję, a moja to tak naprawdę czekoladowa owsianka w ciasteczku 😉 Są bardzo wytrawne ale to wcale nie przeszkadza bo posmarowane słodkim tahini (nasz nr 1) czy np mascarpone z miodem lub zwyczajnie dżemem są idealne!

Dla kogo? W przepisie jest jajko. Myślę, że można spróbować bez (taki był mój zamysł ale nie chciało mi się długo ugniatać ciasta) ale z dodatkową porcją tłuszczu.

12735751_1305958886096440_475984869_n

Filipek bardzo lubi tahini (robimy razem) więc u nas ten krem króluje. Zamiast “kanapeczki” wolę posmarować pojedyncze ciasteczka (nic nie wycieka), a Filipkowi jest to kompletnie obojętne. 12721712_1305958919429770_973247861_n

12721833_1306098206082508_373935728_nSilikonową szpatułką bardzo sprawnie przełożysz ciasteczka na blaszkę 🙂

12735684_1306519202707075_1171490555_n

12736066_1306519282707067_987342336_n

12713981_1305958969429765_1572766503_n

Oreo. Owsianka w ciasteczku 😉
Porcje 50
Bardzo łatwe wytrawne ciasteczka oreo (możesz posłodzić więcej). Są lekkie i bardzo uzależniające. Z domową gęstą pastą tahini czy masłem migdałowym stanowią doskonałe drugie śniadanie.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
14 min
Całkowity czas
34 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
14 min
Całkowity czas
34 min
Składniki
  1. • 1 szkl mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane) + 1/3 szkl na koniec zagniatania
  2. • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  3. • 1/3 szkl karobu/kakao
  4. • 1 jajko
  5. • 1/4 szkl oleju kokosowego w temp pokojowej (2 czubate łyżki)
  6. • 1 płaska łyżeczka sody
  7. • mus daktylowy/syrop klonowy (u mnie wytrawnie: 2 czubate łyżki musu + 3 łyżki wody po moczeniu daktyli)
  8. • przyprawy: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  9. • Krem: słodkie tahini (+miód), masło migdałowe, masło z nerkowców, mascarpone
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, bez termoobiegu.
  2. 2. Mąki, sodę, gałkę, karob/kakao wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj np mus daktylowy i wymieszaj. Wbij jajko i wymieszaj łyżką. Dodaj olej kokosowy w temperaturze pokojowej i zacznij zagniatać. Możliwe, że będziesz potrzebować więcej mąki więc miej ją w pogotowiu.
  3. 3. Połowę ciasta rozwałkuj pod arkuszem papieru do pieczenia. Kieliszkiem do wina wycinaj okrągłe kształty i nakłuwaj je widelcem dla ładnego dziurkowanego efektu. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Wyjdą Ci prawie 2 duże blachy).
  4. 4. Piecz w 180C, bez termoobiegu przez około 14 min. Nie będą twarde jak pierniczki. Zostaw do ostygnięcia i smaruj wybranym kremem.
  5. Smacznego!
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

25
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
mania
Gość
mania

Kobieto! Twój blog jest świetny 🙂 zrobiłam już kilka przepisów, wyszły pyszne. Nakręcasz mnie do eksperymentów, zachęcasz do nowych smaków, inspirujesz do kolejnych zmian. Dziękuję w imieniu swoim, i moich córeczek – głównie dla nich zajęłam się produkcją domowych słodycz (wg mnie smaczniejsze niż sklepowe), dla nich wprowadzam zdrowe nawyki żywieniowe. Dzięki za pomoc 🙂

ewa
Gość
ewa

Super.my właśnie wkładamy je do piekarnika 🙂

Aneczka
Gość
Aneczka

Dzisiaj robię

Mama ;)
Gość
Mama ;)

A z masła zamiast oleju koko wyjdą? niestety na stanie mam tylko masło…
I ile syropu klonowego dać zeby wyszło umiarkowanie słodkie?

Honka
Gość
Honka

Przepis jest genialny!!! Zakochalismy sie w tych ciachach. Zrobilam z maskarpone i da2no nie jadlam takiego smakolyku. A zdradzisz przepis na tahini?
Z niecierpliwoscia czekam na kolejne przepisy. 🙂

Aneczka
Gość
Aneczka

Hej, chyba mi coś ucina komentarze. Pytałam jeszcze gdzie kupujesz daktyle, bo często ich używasz i olej kokosowy. Właśnie, lepiej chyba kupic nierafinowany i zimnotloczony ale czy na takim można smażyć ?

Magda
Gość
Magda

Polecam daktyle że sklepu drPelc (ta sama firma, co ten drugi olej-Ekogram Zielonki). Są pyszne i tanio wychodzą.

Mama ;)
Gość
Mama ;)

Kapitalne wyszły!
Takie kruchutkie… Młodyczłowiek zjadł tylko dwa, ale męża to nie moglam od nich odgonić 😉

Betty
Gość
Betty

Bardzo kuszący przepis, zastanawiam się czy bez sody lub proszku też by się udało?

Monika
Gość

Ło matko. Blog rewelacja. Wsunę takie ciacho to moja dietka nawet bardzo nie ucierpi 😉 Wyglądają niesamowicie smacznie. U mnie tahini w zasadzie tylko do hummusa jak do tej pory, a nie myślałam o takim jej zastosowaniu. Dzięki, już nie mogę się doczekać kiedy je zrobię – pewnie jak najszybciej bo aż mi ślinka pociekła 😉

Gosia
Gość
Gosia

Mam pytanie. Czy można czymś zastąpić mus daktylowy? Syn ma nietolerancję fruktozy. Możemy używać tylko glukozy. Będę wdzięczna za odpowiedź.