Obiady Przepisy

Barszcz ukraiński (prawie) mojej Babci. BLW

Moja ukochana zupa z dzieciństwa. W wersji mojej Babci zawsze była z drobną, białą fasolką. Idealna jesienią i zimą bo z warzyw sezonowych. Długo się przymierzałam do zrobienia barszczu ukraińskiego bo wydawało mi się, że wymaga dużo pracy. Jednak kiedy w lodówce już masz bulion warzywny czy rosół to sprawa jest bardzo prosta 🙂 Filipkowi baaaaardzo smakowało ale to jest przecież zagorzały fan buraków więc inaczej być nie mogło 😉

Dla kogo? Jeśli chcesz użyć rosołu to dopiero po roku ale już na bulionie warzywnym i bez fasolki możesz tą zupę zaserwować mniejszemu dziecku. Moja wersja jest bardzo gęsta więc większość zupy można chwytać w garść i kierować do buzi 😉

12516510_1284000761625586_1230995149_n

  12571392_1284000688292260_283646256_n

12575717_1284000698292259_914320743_n

12575827_1284000721625590_279718659_n

12583837_1284000711625591_234937571_n  12575798_1284000748292254_1501030134_n

Barszcz ukraiński. BLW
Porcje 4
Bardzo łatwa zupa idealna na jesień i zimę.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
50 min
Składniki
  1. • 2 buraki
  2. • 2 marchewki
  3. • 2 ziemniaki
  4. • 1 cebula
  5. • 6 szklanek bulionu jarzynowego lub rosołu
  6. • 1/2 szkl passaty pomidorowej
  7. • garść drobno posiekanej białej kapusty LUB kilka różdżek kalafiora
  8. • 1 łyżka masła klarowanego
  9. • opcjonalnie: 1/2 szkl skiełkowanej białej fasolki
  10. • natka pietruszki do udekorowania
Wykonanie
  1. 1. FASOLA: jeśli nie masz kiełków to zalej fasolę na noc, a rano ugotuj do miękkości (warto do wody dodać szczyptę sody). Skiełkowana gotuje się szybciej i jest łatwiejsza do strawienia.
  2. 2. Obierz wszystkie warzywa. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Buraki i marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Ziemniaka pokrój w kosteczkę.
  3. 3. Na patelni rozpuść masło klarowane i szklij cebulkę ok 2 minut. Dorzuć marchew i buraki. Wymieszaj i wlej 1 szkl bulionu. Patelnię przykryj pokrywką i duś 15 min. W międzyczasie: do garnka wlej resztę wywaru/rosołu. Wrzuć skiełkowaną fasolkę, ziemniaki, poszatkowaną kapustę LUB porwanego w mniejsze cząstki kalafiora) i gotuj pod przykryciem.
  4. 4. Wlej zawartość patelni do garnka. Wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę pod przykryciem. (Spróbuj czy potrzeba doprawić - ja użyłam długo gotowanego rosołu z koguta i już nie musiałam doprawiać niczym).
  5. Polecam gorąco bo zupa jest pyszna! Moja babcia dodawała śmietany ale my już dawno odzwyczailiśmy się od zabielania zup i bardzo nam smakowała 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
wpDiscuz