Moja ukochana zupa z dzieciństwa. W wersji mojej Babci zawsze była z drobną, białą fasolką. Idealna jesienią i zimą bo z warzyw sezonowych. Długo się przymierzałam do zrobienia barszczu ukraińskiego bo wydawało mi się, że wymaga dużo pracy. Jednak kiedy w lodówce już masz bulion warzywny czy rosół to sprawa jest bardzo prosta 🙂 Filipkowi baaaaardzo smakowało ale to jest przecież zagorzały fan buraków więc inaczej być nie mogło 😉
Dla kogo? Jeśli chcesz użyć rosołu to dopiero po roku ale już na bulionie warzywnym i bez fasolki możesz tą zupę zaserwować mniejszemu dziecku. Moja wersja jest bardzo gęsta więc większość zupy można chwytać w garść i kierować do buzi 😉
- • 2 buraki
- • 2 marchewki
- • 2 ziemniaki
- • 1 cebula
- • 6 szklanek bulionu jarzynowego lub rosołu
- • 1/2 szkl passaty pomidorowej
- • garść drobno posiekanej białej kapusty LUB kilka różdżek kalafiora
- • 1 łyżka masła klarowanego
- • opcjonalnie: 1/2 szkl skiełkowanej białej fasolki
- • natka pietruszki do udekorowania
- 1. FASOLA: jeśli nie masz kiełków to zalej fasolę na noc, a rano ugotuj do miękkości (warto do wody dodać szczyptę sody). Skiełkowana gotuje się szybciej i jest łatwiejsza do strawienia.
- 2. Obierz wszystkie warzywa. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Buraki i marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Ziemniaka pokrój w kosteczkę.
- 3. Na patelni rozpuść masło klarowane i szklij cebulkę ok 2 minut. Dorzuć marchew i buraki. Wymieszaj i wlej 1 szkl bulionu. Patelnię przykryj pokrywką i duś 15 min. W międzyczasie: do garnka wlej resztę wywaru/rosołu. Wrzuć skiełkowaną fasolkę, ziemniaki, poszatkowaną kapustę LUB porwanego w mniejsze cząstki kalafiora) i gotuj pod przykryciem.
- 4. Wlej zawartość patelni do garnka. Wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę pod przykryciem. (Spróbuj czy potrzeba doprawić - ja użyłam długo gotowanego rosołu z koguta i już nie musiałam doprawiać niczym).
- Polecam gorąco bo zupa jest pyszna! Moja babcia dodawała śmietany ale my już dawno odzwyczailiśmy się od zabielania zup i bardzo nam smakowała 🙂
Dodaj komentarz