Ciepłe śniadania są bardzo ważne jesienią i zimą. Proponuję Ci banalnie prosty chlebek jaglany, który wczorajszą jaglankę zamieni w pyszne śniadanie. Nie tylko odkwasi organizm ale i wzmocni układ odpornościowy.
Kiedy chlebek lekko przestygnie można wycinać w nim różne nieskomplikowane kształty. Bardzo lubię leśne foremki z Ikei bo Filipek kocha zwierzęta. Sami też przyznacie, że pytanie „Filipku zjesz niedźwiadka?” brzmi ciekawiej niż „Filipku zjesz chlebek?” 😉 Dziś spałaszował 2 niedźwiadki i 1 serduszko.
Dla kogo? Przepis zawiera jajka.
- • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- • ½ szkl musu jabłkowego*
- • 2 jajka
- • 1 czubata łyżka melasy lub musu daktylowego
- • 3 - 4 łyżki mąki gryczanej np Melvit
- • przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej itp - można pominąć
- • 1 łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania papieru
- 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg.
- 2. Do blendera wbij jajka i miksuj aż zobaczysz bąbelki.
- 3. Dolej mus jabłkowy i daktylowy i zmiksuj. Wsyp kaszę i zmiksuj.
- 4. Wsyp mąkę - ciasto ma być gęste ale lejące.
- 5. Małą foremkę (20cm/20cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym. Wylej ciasto. Piecz ok 20 minut (ja włożyłam formę do nie nagrzanego jeszcze piekarnika i piekłam jeszcze 5 min). Brzegi chlebka lekko się zrumienią.
- Wyjmij z piekarnika - możesz chwycić za wystający papier i wyłożyć na kratkę do studzenia. Po 5 minutach można wycinać kształty. Można też zwyczajnie pokroić w kwadraty. Najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno doskonale nadaje się na 2gie śniadanie do szkoły.
- *2 małe jabłka obierz ze skórki, wypestkuj, pokrój w ćwiartki i uparuj do miękkości. Zalewam jabłka do połowy bo wg mnie są dzięki temu słodsze. Jabłka wrzuć do blendera i zmiksuj. Odmierz połowę szklanki.
Wygląda niesamowicie!
Dziękuję 🙂
Czy moge czyms zastapic mąkę gryczaną? Od kiedy taki chlebek bedzie dobry dla malucha? Mój ma 10 miesięcy i 6 zębów 😉
Hej Monika! Na pewno kukurydziana się tu sprawdzi. Nie próbowałam z innymi ale owsiana też powinna być ok (ja bym użyła bezglutenowej). Tylko jajko może być tu problematyczne… Będę niedługo robić ten chlebek z “jajkiem” lnianym 😉
Chlebek bardzo smaczny. Chciałam dzisiaj zrobić chlebek z cukinia. Wszędzie szukam przepisu. Nie mogę znaleźć. Czy to możliwe, że przepis zniknąl?
Cieszę się, że smakował 🙂 Chlebek był pod “BLW” i już go dodałam do śniadań i kolacji. Przepis TU. Dzięki za info! Pozdrawiam
Proszę napisać czy wyszedłby chlebek na samych żóltkach bez białka? Pytam ponieważ synek ma skaze białkową. Pozdrawiam 🙂
Paulina niestety nie próbowałam jeszcze. Myślę, że tak ale na pewno nie byłby puszysty. Zbieram się do zrobienia tego chlebka z lnianym jajkiem i opcja z żółtkami będzie w drugiej kolejności. Pozdrawiam!
Paulina zrobiłam wersję z lnianym jajkiem i samymi żółtkami. Z lnem konsystencja już nie ta, mokry ale nie dodałam mąki więc to też może być powód… Z ŻÓŁTKAMI wyszedł super 🙂 🙂 🙂 Dałam 3 żółtka i zmiksowałam je z bananem w blenderze około 3 min (masa zwiększyła objętość) – zamiast musu daktylowego dałam banana i więcej zmian już nie robiłam. Wyszedł pyszny 🙂
A czemu mus jabłkowy musi być gotowany na parze? Nie może być surowe jabłko zblendowane?
Jak zrobić mus daktylowy? Czy to zblendowane daktyle?
Hmmm ja lubię mięć więcej w lodówce i potem dodaję to tu to tam 😉 Spokojnie możesz użyć surowego jabłka.
Tak, mus daktylowy to zblendowane daktyle. Zawsze robię z 400g daktyli i mam na kilka dni.
I gdzie dodać tą kaszę jaglaną? :O
Pkt 3 🙂 jajka + musy + kasza + mąka
Smacznego!
Super! Wlasnie szukalam czegos na 12h podroz dla 1.5roczniaka. Dzieki!
Oj współczuję! Nasza najdłuższa podróż to 5h i jechaliśmy w nocy więc nie było źle. Powodzenia! Chlebek będzie super w podróż 🙂
Witam;-)
Możesz zdradzić, którą kawę zbożową pijesz, żeby była zdrowa bez dziwnych dodatków;-)
Hej Eliza! Kupuję Anatola w torebkach bo jakoś instantom nie ufam. Inka smaczniejsza ale ja już się na Anatola przestawiłam 😉
Hej 🙂
A ile tego lnianego jajka dałaś? 🙂 Chcę taki chlebek upiec mojemu synkowi, a on niestety nie toleruje jajek.
Dobra już znalazłam jak zastąpić jajka siemieniem lnianym 🙂
Hej Eva! Próbowałam z lnianym jajkiem ale chlebek sporo stracił na konsystencji – wyszedł bardziej zbity. Daj znać jak wyszło 🙂
Hej, a moze byc zwykla maka pszenna ?
Na pewno będzie ok Gosiu. Pozdrawiam!
Zrobiłam z mąką pełnoziarnistą i wyszedł przepyszny! 🙂 Na ciepło zjadlysmy go bez dodatków tak nam smakował, a na zimno że smakowitym dżemem truskawkowym 🙂 Obie wersje super, nawet Tata się poczęstował 😉
Witam, pierwszy raz gotowałam kasze jaglaną😀 I wyszła trochę papkowata, czy taka ma być czy raczej sypka ??
Hej Patrycja! Zam to uczucie 😉 Raczej sypka ale z papki też wyjdzie 🙂
ps: wszystko co z kaszy jaglanej może przywierać. Wystarczy użyć natłuszczonego papieru do pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika pozwolić chlebkowi postać w spokoju te 10 min. Szpatułka silikonowa do podnoszenia kawałków chlebka też nie zaszkodzi.
Dziękuję za odpowiedź:) chlebek upiekłam ale jak był w piekarniku to zorientowałam sie ze nie zblendowałam kaszy 🙁 wiec w chlebku czuć wyraźnie kasze ( ogólnie ciasto zarabiałam mixerem ) w smaku jest super 🙂 wiec jak następnym razem zrobie zgodnie z przepisem to chlebek będzie rewelacyjny 🙂
oooo szkoda! Następny na pewno wyjdzie 🙂
Bardzo lubię czytać Twojego bloga 🙂 super przepisy i ciekawe artykuły szczególnie ten o kształtującym się apetycie dziecka. Mam w domu 4 letnie amatora słodyczy co gardzi “normalnym” jedzenie i szukam tozwiązania żeby zmienić sytuacje bo jak F. nie dostanie słodyczy to robi okropna awanturę 🙁 a nie chce zeby jego młodsza siostro przejęła jego nawyki ( Adzia ma 9mcy) pozdrawiam serdecznie
Dziękuję 🙂 Będziesz musiała wyprowadzać słodycze stopniowo, a babcie prosić aby przynosiły orzechy, daktyle, rodzynki czy morwę. Łatwo nie będzie 🙁 ale warto. Tak naprawdę już po tygodniu kubki smakowe będą lepiej znosiły brak sklepowych słodyczy i powolutku dadzą szansę tym naturalnym. Warto włączyć synka w miksowanie, mieszanie itp i nienachalnie rozmawiać o tym czemu Wasze ciacha są zdrowsze od Lubisia 😉
Zrobiłam ten chlebek, wyszedł bardzo smaczny z tym że górna ” skórka ” chleba się oddziela. Jaka może być przyczyna?
Julita nigdy mi się to nie zdarzyło hmmmm Może Twój piekarnik bardzo mocno grzeje na termoobiegu? Następnym razem upiecz bez termoobiegu i dodaj ok 7min. Pozdrawiam
Dziękuję, tak zrobię 🙂
Właśnie upiekłam 🙂 wyszedł mokry i ciężki ale smaczny. Piekłam dłużej bo nie wiedziałam czy to zakalec ale użyłam banana jako słodu więc to pewnie dlatego 🙂 poczekam aż wyschnie 🙂
Dziękuję za super przepisy!
Hej Aniu! Następnym razem do mąki możesz dodać proszku do pieczenia i może łyżkę więcej mąki jeśli z bananem 😉 Cieszę się, że smakuje 🙂 Ciasta na kaszy jaglanej muszą przestygnąć bo inaczej mogą się rozpaść przy krojeniu/podnoszeniu. Pozdrawiam!
Kupiłam ostatnio mąkę jaglana i zastanawiam się co fajnego z niej zrobić… bo do tego chlebka chyba slabo się nadaje zamiast kaszy,moze jakiś pomysł?
Jak długo mozna go przechowywać, i jak w zamknietym pojemniku? bo moja mala jeszcze dużo nie je wiec bedzie na dłuższy czas ale nie chce przesadzić,a zrobiłam już dziś:) i Bardzo dobry:)
Blw Mama czy ten chlebek ma być wilgotny w środku? 🙈
Bardzo proszę o odp
Tak 🙂 Ale taki, że bez problemu można wziąć kawałek do rączki, no i pokroić. Pozdrawiam!