Dutch baby czyli najprostszy pieczony naleśnik. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania

Dutch baby czyli najprostszy pieczony naleśnik. BLW

Nie potrafisz gotować? A może myśl o upieczeniu czegokolwiek kojarzy Ci się z ciężką pracą i długimi godzinami w kuchni? Pieczony naleśnik jest właśnie dla Ciebie! Arcy łatwe śniadanie, które zachwyci każdego! Jestem fanatyczką śniadań na ciepło i kiedy już nam się przejadły jaglanki, owsianki i jajecznice to powstaje ten naleśnik 🙂

Dla kogo? Dla dziecka tolerującego jajka.

12463509_1271517406207255_515674120_n(1)

12464069_1271517412873921_1554218882_n

12463703_1271517402873922_1047226978_n

12434539_1271517416207254_226867380_n

12436123_1271517409540588_1809669398_n

 

12435779_1271904592835203_365658224_n

12436018_1271517419540587_291629962_n

Dutch baby czyli najprostszy pieczony naleśnik.
Porcje 3
Przepyszny naleśnik dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Baaaaaaaaaaaaaaardzo łatwy.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. • 3 duże jajka
  2. • 3/4 szkl mąki (u mnie owsiana bezglutenowa)
  3. • 3/4 szkl wody z syropem daktylowym (2 łyżki syropu rozcieńczone wodą)*
  4. • 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  5. • 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego do natłuszczenia formy
  6. • 1 - 2 banany lub inny owoc
Wykonanie
  1. 1. Nastaw piekarnik na 220C, grzałka góra-dół. Zabierz się do pracy 😉
  2. 2. Do miski wbij jajka i roztrzep je dobrze trzepaczką. Do słodkiej wody wsyp przyprawy i wymieszaj. Wlej do miski z jajkami. Wymieszaj trzepaczką. Wsyp mąkę. Wymieszaj trzepaczką. Ciasto będzie bardzo wodniste.
  3. 3. Połóż drewnianą deskę na stole i przez rękawicę wyjmij nagrzaną foremkę (u mnie o średnicy 28cm). Na foremkę wyłóż masło - bardzo szybko się roztopi. Rozprowadź łyżką po całej foremce. Wylej ciasto.
  4. 4. Pokrój banana i rozłóż na wierzchu. Piecz 25minut.
  5. Naleśnik zacznie rosnąć po około 10 minutach. Po wyjęciu z piekarnika opadnie - to normalne i tak ma być 😉
Notatki
  1. *Można użyć również wody z moczenia daktyli czyli domowego syropu daktylowego - wtedy już nie trzeba rozcieńczać. Przepis na blogu - wyszukaj "syrop daktylowy". Można wodę osłodzić syropem klonowym czy melasą. Pamiętaj, że miodu nie wolno podgrzewać więc ta opcja odpada.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

15
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Magda
Gość
Magda

Na pewno spróbujemy 🙂 Miodu nie powinno się podgrzewać? Dlaczego?

Kasia
Gość

Najlepszy nalesnik!
Taki, przy ktorym nie trzeba sie napracowac!
😉
Szczęśliwego Nowego Roku!

Justyna
Gość
Justyna

A czy można dać rozcienczony syrop np z sosny?

Kasia Włusek, Mamy Sprawy
Gość

ciekawe czy mojemu Antkowi posmakuje. Wykorzystam tylko jakiś inny owoc, bo banany nam się nieco przejadły.

MMsy
Gość
MMsy

Bardzo nam smakowało 🙂 moje bliźniaczki wcinały ze smakiem! Dodałam maliny, borówki i trochę ugotowanej marchewki.
Pozdrawiamy

Kaska
Gość
Kaska

Czy ten naleśnik powinien być taki troszkę zakalcowaty? Dodałam mąkę gryczaną melvit i mam wrażenie, że taki troszkę zakalec wyszedł, ale smaczny😉

Aneta
Gość
Aneta

Połączenie mąki kokosowej z jaglaną i pszenną daje efekt sernika z lekkim zakalcem 😉 pycha!!!