Śnieżynki czyli bardzo łatwe kule mocy. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Śnieżynki czyli bardzo łatwe kule mocy. BLW

Deser w postaci kuleczek bez grama cukru, a w dodatku banalnie prosty w wykonaniu to hit! Rafaello nadal pozostaje naszym numerem 1 ale te kule są wręcz idealne kiedy nie chce mi się piec, a z lodówki uśmiecha się micha wczorajszej jaglanki 😉 Zamiast kaszy jaglanej można użyć ekspandowanego amarantusa jak w tych batonikach. Orzechy miały być w większych kawałkach ale miksował Filipek więc wyszła nam mąka 🙂

Dla kogo? Po roku. Jeśli pominiesz orzechy to możesz zaserwować je wcześniej. Kule są miękkie więc poradzi sobie z nimi nawet bezzębne dziecko.

Często na zdjęciach widać rączki Filipka – to nie są próby stylizacji itp tylko życie z wszechobecnym dwulatkiem 😉 Filip wdrapał się na krzesło ze swoją ukochaną (ostatnio) figurką i podkradł kulki dla siebie i Itorii (czyt. Wiktorii) 😉

12431323_1270294446329551_1811936669_n

 12431280_1270294429662886_897122953_n

12460056_1270555219636807_1126084674_n

12459804_1270294432996219_454575163_n(1)

12434192_1270294439662885_1608763729_n

Kule mocy z kaszą jaglaną.
Bardzo łatwe, zdrowe pralinki. Doskonały deser do wykonania z dzieckiem. Jeden z lepszych pomysłów na reanimację wczorajszej jaglanki 😉 Moczenia owoców nie wliczyłam w czas przygotowania.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Całkowity czas
10 min
Czas przygotowania
10 min
Całkowity czas
10 min
Składniki
  1. • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  2. • ok 12 suszonych śliwek*
  3. • ok 8 fig*
  4. • 2 garści daktyli*
  5. • 1 szkl dowolnych orzechów
  6. • 1/2 szkl wiórków (u mnie pulpa po mleku)
Wykonanie
  1. 1. Niesiarkowane śliwki, figi i daktyle zamocz w gorącej wodzie na 30min - 1h. (Wodę zlej do szklanki - po rozcieńczeniu można ją pić).
  2. 2. Orzechy lekko upraż na suchej patelni i zmiksuj w blenderze.
  3. 3. Jeśli używasz wiórków z pulpy po mleku to też je upraż na suchej patelni, żeby odparowała woda. Ciągle mieszaj drewnianą łyżką - ok 2 min.
  4. 4. Kasze i wymoczone owoce wrzuć do garnka i zmiksuj żyrafą - już po ok 1min otrzymasz kleistą masę. Dodaj zmielone orzechy (część możesz zostawić do obtoczenia kulek).
  5. 5. Formuj kule wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w wiórkach czy orzechach.
  6. Może ten opis wydaje się długi ale wykonanie jest banalnie proste!
Notatki
  1. *Można wypróbować inne owoce, np morele czy rodzynki.
  2. Na zdjęciach widać też obtoczone w karobie ale dzieci tych nie chciały jeść.
  3. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
dorota
Gość
dorota

Witam po świątecznej przerwie. Trochę się tu rozgościłam pod waszą nieobecność.
U nas w tym roku święta spędzone głównie w domu z marudzącym, gorączkującym i ząbkującym 10-miesięczniakiem. A że nie byłam przygotowana na spędzanie świąt w domu (czytaj:lodówka pusta a sklepy zamknięte:)) musiałam się ratować, tym co było pod ręką. Wypróbowałam czekoladki i rafaello. Rafaello pyszne, ale te czekoladki … PRZEPADŁAM. Sama zjadłam pierwszą porcję, na drugą nie mogłam się doczekać. Teraz czekam na nową dostawę oleju kokosowego i będzie powtórka. A tu jeszcze śnieżne kule do wypróbowania;)