Dostałam ostatnio pytanie: czy mój 9 miesięczny synek może jeść majonez? Chłopczyk postanowił zbadać talerz taty i majonez wyraźnie mu zasmakował. Niestety kupne majonezy (nawet ten z najczystszym składem czyli Kielecki) nie nadają się dla maluszków. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na ocet spirytusowy, którego nawet dorośli nie powinni spożywać… Komu gruszki w occie? 😉 Ja przestałam je zjadać…teraz je po prostu kiszę. Wracając do majonezu: poza octem spirytusowym zawiera sól i zwykle jakiś kiepski olej roślinny.
Twoje dziecko powinno pokochać MAJONEZ Z AWOKADO! Konsystencja tak samo kremowa. Najprostsza jego wersja to awokado + ugotowane żółtka jaj + trochę soku z cytryny. Fajnego smaku nadaje koperek, a starszakom (i sobie) można troszkę posolić (dobrą solą rzecz jasna).
Wiek? 6m+
- • ½ dużego i dojrzałego awokado
- • 2-3 ugotowane żółtka
- • ½ łyżki soku z cytryny
- • Opcjonalnie: ½ łyżeczki koperku
- -Sól do smaku dla rodziców i starszaków.
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem ręcznym. Przechowuj do 3 dni w zamkniętym słoiku (inaczej zaciemnieje).
- Serwuj z warzywami czy burgerem z indyka. PYCHA!
- Maluszkom 6m+ można tym majonezem posmarować upieczoną cukinię czy brokuła lub pozwolić by moczyły łapki by je oblizać.
- Przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce - inaczej ściemnieje! Do 3 dni.
Ostatnio się zastanawiałam od kiedy mozna avocado niemowlakom. Moja córa ma 8.5 miesiąca i jutro jej zaserwuje taką pyszną pastę:)
Wiele osob ma obawy co do awokado bo nie jest polskie ale nie ma sie czego obawiac 🙂