Warzywne makarony to słodka przekąska na ciepło, idealna na chłodne dni. Na pewno znacie makaron z marchewki ale można go też zrobić z batata czy …dyni! Moje ostatnie odkrycie 🙂 Serwuję z masłem orzechowym lub z masełkiem i rodzynkami czy innymi owocami suszonymi lub odrobiną syropu klonowego. Najważniejszy jest jednak cynamon!
Dla kogo? Od początku rozszerzania diety.
- • 2 dorodne marchewki/ prosty kawałek dyni 😉
- • 1 łyżka masła orzechowego
- • 1 łyżeczka masła/oleju koko do ugotowania „makaronu”
- • CYNAMON do smaku
- • kilka rodzynek itp bez siarki LUB łyżeczka syropu klonowego
- 1. Przygotuj warzywne spaghetti. Mój sprzęt jest powolny i kawałki muszą mieć ustaloną wysokość i grubość więc go nie polecam 😉
- 2. Do garnka wlej tyle wody by przykryć dno. Kiedy woda zagotuje się wrzuć makaron, masło i suszone owoce jeśli chcesz ich użyć LUB przygotuj na parze. Duś około 10 minut pod przykrywką. Sprawdź czy taka miękkość Ci odpowiada i ewntualnie potrzymaj jeszcze 2-3 minuty.
- 3. Ugotowane spaghetti wymieszaj z masłem orzechowym* LUB skrop syropem klonowym itp
- *Jeśli używasz kupnego masła orzechowego, które jest bardzo gęste to przełóż łyżkę, dwie do szklanki, którą wstaw do gorącej wody aby masło stało się płynniejsze.
Dodaj komentarz