Obiady Przepisy

Letni sos spaghetti “palce lizać” BLW

Czuję, że ten sos stanie się moją obsesją… Zakochałam się w nim! Potrzebujesz mięso mielone, domowy ketchup lub świeże pomidory, resztki zupy pomidorowej, świeży koper i surowy kalafiora. Filip uwielbia kalafiora ale… nam się już przejadł więc coraz częściej miksuję kilka różdżek tego wartościowego warzywa i dodaję to tu, to tam 😉

Dla kogo? Zdecyduj sama 🙂

Zdjęcia słabe ale przepis bomba! 

W pierwszym okienku widzisz “żwirek” kalafiorowo-koperkowy, w drugim okienku – do sosu dodałam żwirek kiedy ten już dusił się co najmniej 10 min, potem domowy ketchup – tu zagęszczony nasionkami chia (3 lata+), a na końcu produkt końcowy, który zupełnie nie oddaje smaku :/

Letni sos mięsny z kalafiorem i koperkiem - pycha!
Porcje 5
Dla mnie ten sos to objawienie! Zrobiłam z resztek 😉 Mam nadzieję, że Ty też często gotujesz pomidorówkę ze świeżych pomidorów? Będzie potrzebne pół szklanki.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
55 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
55 min
Składniki
  1. - 500g mięsa mielonego np indyk + wołowina
  2. - 1/2 szkl pomidorówki
  3. - 1 szkl domowego ketchupu LUB 3 pomidory malinowe
  4. - 3 ząbki czosnku
  5. - 2/3 szkl "żwirku" z surowego kalafiora (ok 4 różyczki)
  6. - 1-2 czubate łyżki kopru
  7. - przyprawy: szczypta kurkumy i chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku (12m+)
  8. - 1 łyżeczka tłuszczu np masło klarowane
  9. - makaron spaghetti
  10. - 1 łyżka masła (82%)
  11. - opcjonalnie: kilka różyczek kalafiora i brokuła
Wykonanie
  1. 1. Rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz i po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek*, wrzuć mięso na patelnie i po chwili "podziab" je drewnianą łyżką, żeby się nie sklejało.
  2. 2. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj pomidorówkę (i jeśli używasz różyczki kalafiora). Po 15-20 min dodaj przyprawy, koper i kalafiorowy żwirek. Po 5 miutach dodaj domowy ketchup LUB pomidory obrane ze skórki, pocięte w ćwiartki dodaj na samym początku (z czosnkiem).
Notatki
  1. * Jeśli nie masz domowego ketchupy to teraz dodaj pomidory - obrane i pokrojone w ćwiartki czy mniejsze kawałki o dowolnym kształcie 😉
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
wpDiscuz