Kolacje Przepisy Śniadania

Warzywne MUFFINKI bez sera i mąki! Przepyszne :-) BLW

Miałam już wiele podejść do muffin warzywnych ale żadne nie zrobiły u nas furory i wreszcie wykombinowałam fajny przepis! Warzywa, ugotowana komosa i płatki drożdżowe…poezja. Miałam ochotę zjeść wszystkie ale na szczęście są bardzo sycące więc nawet do jutra się kilka uchowa 😉

Dla kogo? W przepisie nie ma sera ale są ubite na sztywno białka jaj i nie wiem jak je zastąpić więc bardzo przepraszam mamy alergików.

W formie mini kotlecików są genialne! Użyłam foremki silikonowej na mini muffinki i napełniłam je tylko do połowy. Rewelacja! Nie jestem fanką silikonowych foremek ale mam wrażenie, że do  innych mogłyby przywrzeć …a z silikonowych wyskakują idealnie.

Muffinki z komosy “z dziurką” są delikatne więc najlepiej robić je w formie kotlecików (silikonowa foremka na małe muffinki).

Warzywne MUFFINKI bez sera i mąki! Przepyszne 🙂 BLW
Porcje 14
Gorąco polecam bo są uzależniające! Świetne w podróż czy piknik. Jeśli dziecko nie ma alergii na białko jaja to można muffiny serwować już na początku rozszerzania diety.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
40 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
40 min
Składniki
  1. • 1 szkl ugotowanej przestudzonej komosy
  2. • 3 białka (ubite na sztywną pianę)
  3. • ok 1,5 szkl ugotowanych/podduszonych warzyw zmiksowanych na b.gęste puree: 1 por - biała część, 1 marchewka, 3 różyczki brokuła + 1 małe jabłko
  4. • 4 łyżki płatków drożdżowych + 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
  5. • 1 kopiasta łyżka masła klarowanego (rozpuścić)
  6. • przyprawy: 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki przyprawy do rosołu z serii "Przyprawy bez chemii" - trzeba usunąć nasionka pieprzu (!), 2/3 łyżeczki dobrej soli (12m+), 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Wykonanie
  1. 1. Ugotuj komosę**: na 1/2 szkl kaszy - 1 szkl wody- po 10 min gotowania pod pokrywką najlepiej ją zdjąć aby kasza szybciej wchłonęła wodę.
  2. 2. Pora pokrój drobno i podduś na maśle klarowanym ze startą marchewką. Dodaj szczyptunię soli i przyprawę do rosołu od Dary Natury** Po 3 minutach dodaj 2 łyżki wody i przykryj pokrywką. Duś ok 5 min na wolnym ogniu.
  3. 3. Brokuła najlepiej mieć z obiadu 😉 jeśli nie masz to podziel na różyczkii wrzuć na wrzącą wodę + 1 łyżeczka masła klarowanego/oliwy z oliwek.
  4. 4. Włącz piekarnik (170C, termoobieg).
  5. 5. Ugotowane/uduszone warzywa + jabłko zmiksuj na puree w blenderze dodając roztopione masło klarowane i przyprawy (oprócz "przyprawy do rosołu").
  6. 6. Białka ze szczyptunią soli ubij na sztywną pianę.
  7. 7. Puree warzywne + płatki drożdżowe + proszek do pieczenia + komosa wymieszaj w misce. Dodaj białka i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek i piecz 15-20 min (wszystko zalezy od Twojego piekarnika) do lekkiego zrumienienia. Przestudź i wyjmij z foremek. Jeszcze ciepłe smakują obłędnie.
Notatki
  1. * Myślę, że proszek można spokojnie pominąć.
  2. ** "Podlaska przyprawa do rosłu" od Darów Natury są genialne! W tej są bardzo grubo (lub wcale) zmielone ziele angielskie więc trzeba je wyjąć.
  3. Skład (w różnych proporcjach): pietruszka, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy, lubczyk, koper, marchew, seler, por, cebula.
  4. *** Komosę jak każde zboże najlepiej zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin (jak strączki). Potem przecedź przez bardzo drobne sito, opłucz pod bierzącą wodą i ugotuj w wodzie.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

13 komentarzy do "Warzywne MUFFINKI bez sera i mąki! Przepyszne :-) BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Karolina
Gość
Karolina

Czy platki drozdzowe sa konieczne ?

Kamila
Gość
Kamila
Świetny przepis choć trochę nazbyt złożony 🙂 ja podaję takie muffiny bez soli synkowi od 3 tygodnia BLW (czyli ok. 7 m-ca). Trę cukinię, którą potem wyciskam. Szatkuję jakąś zieleninę (jarmuż, szpinak, można spokojnie też zetrzeć twoje warzywa z bulionu czy nawet surową marchew, świetne też z batatem), dodaję 3 rozbełtane lub zmiksowane na pianę jaja, czosnek i zioła prowansalskie. Na koniec 2-3 łyżki mąki z cieciorki. Dla siebie do porcji ciasta dorzucam suszone pomidory albo poszatkowane plastry łososia z Alaski (wędzonego, bez chemii). Masę pakuję do silikonowej formy na muffiny i zapiekam 25 minut w 180°C z termoobiegiem. Palce… Czytaj więcej »
Urszula
Gość
Urszula

Czy można w przepisie zamienić na coś innego komose? Np na kasze jaglana?? 🙂 pozdrawiam

Miki
Gość

A czy można czymś zastąpić komosę?

martynika
Gość
martynika

Białko można zastąpić aquafabą 🙂

Kasia
Gość

świetny pomysł 🙂 a co do zastąpienia białek, próbowałaś dać aquafabę?

ola
Gość

może można byłoby zamienić białka na pianę z aquafaby?)

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Aniu a ja mam pytanie odnosnie komosy. Mieszkam w Niemczech i tu nie zalecają podawania pseudozboz, czyli m.in. komosy, dzieciom do 3 roku zycia ze wzgledu na substancje antyodzywcze – saponine…wiec już sama nie wiem…masz sporą wiedzę odnośnie tego czego unikać, więc jak to widzisz?

ana.es
Gość
ana.es

Czy można dodać również żółtka? Przemycam synkowi jajka jak się da, bo niechętnie jada jajecznice czy ugotowane jajka:)

wpDiscuz