Kolacje Obiady Przepisy Śniadania

Sałatka jarzynowa dla maluszka. BLW

Jeśli Wielkanoc to sałatka jarzynowa musi być! Wystarczy pominąć majonez i sól i serwować maluszkowi 🙂 Ja kroję w duże kawałki ale wiem, że wiele osób kręciłoby nosem. My święta spędzamy między dwoma domami więc wszystko robię tak jak lubimy i jak lubi Filipek bo to nie ja będę gospodynią 😉 Ufffffff

Dla kogo? 6m+ ale na sam początek rozszerzania diety najlepiej pokroić warzywa na grube słupki bo ciężko będzie je schwycić. Jajko czy inny składnik, który uczula dziecko można pominąć 🙂 Kombinacji jest wiele! U nas z cukinią, buraczkiem i batatem 🙂

Kiszonki można podawać od około 11miesiąca (tak wyczytałam) ale nie za często bo zawierają sól.

Na zdjęciu świeże jabłka ale ja użyłam kiszonych 🙂 🙂 🙂 Tak, tak…nawet jabłka już kiszę!Ostatnio tak sobie pomagam kiedy potrzebuję buraka 🙂 Piekę go przy okazji frytek czy mięsa – nie obieram ze skóry i kroję w ćwiartki – wychodzi idealny po około 30 min (180C) – zostawiam go jeszcze w gorącym piekarniku. Podobnie ziemniaki, które można spokojnie upiec w połówkach. Na zdjęciu nie widać ale dodaję jeszcze masło klarowane. Frytki są gotowe wcześniej – po ok 20 min.

Warzywa gotuję w minimalnej ilości wody z masłem klarowanym (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler w słupkach), po 10 min dodaję na samą górę cukinię (nie jest nawet zanurzona) i przykrywam pokrywką na 5 min. Gotowe 🙂

Sałatka jarzynowa dla maluszka. BLW
Pyszna i łatwa potrawa, którą można zaserwować niemowlakowi 6m+ Oczywiście warzywa serwujemy wtedy w słupkach 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
40 min
Czas przygotowania
40 min
Składniki
  1. • 1 marchewka
  2. • 1 pietruszka
  3. • kawałek selera
  4. • 2 średnie ziemniaki
  5. • mała cukinia (ja nie obieram)
  6. • awokado (dojrzałe!)
  7. • duży ogórek kiszony
  8. • 2 jajka na twardo
  9. • 1/2 batata (upieczonego lub ugotowanego w niewielkiej ilości wody) - można pominąć
  10. • upieczony burak - można pominąć
  11. • garść groszku - można pominąć
  12. • garść kukurydzy bez GMO - można pominąć
  13. • dressing: 2 łyżki soku z cytryny + 4 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno, który lubicie + pieprz czarny + koperek LUB pesto pietruszkowe czy inne, które lubicie
Wykonanie
  1. 1. Marchew, pietruszkę, selera, batata i ziemniaki obierz. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera pokrój w słupki i ugotuj razem z 1 łyżeczką masła klarowanego/oliwy z oliwek/oleju kokosowego. Po około 10 min dodaj cukinię (obrana i pokrojona na długie ćwiartki).
  2. 2. Buraka upiecz w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce: umyj go i pokrój w ćwiartki (nie obieraj!). Będzie dobry po około 30 min (zostaw jeszcze w rozgrzanym piekarniku, 180C).
  3. 3. Batata możesz upiec lub ugotować w słupkach (piekarnik: 170C, góra-dół, łyżeczka masła klarowanego - ok 15min; gotowanie w wodzie: możesz dodać do marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków po 7 min ich gotowania).
  4. 4. Jajka ugotuj na twardo, obierz i ostudź.
  5. 5. Warzywa przestudź, dowolnie pokrój (ja zawsze zostawiam kilka słupków), jajka możesz pokroić w ćwiartki. Pamiętaj o ogórku kiszonym i awokado. Możesz dodać groszek, kukurydzę czy jabłko (polecam kiszone!). Jako dressing świetnie sprawdza się pietruszkowe pesto - przepis na blogu. Można też użyć samej oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny, pieprzu, koperku 🙂 (Sól po roku).
  6. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Sałatka jarzynowa dla maluszka. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ola
Gość

Podzielisz się przepisem (lub linkiem do przepisu) na jabłka kiszone? Czy kisisz w taki sposób jak gruszkę, o której wcześniej pisałaś? Jak smakuje kiszone jabłko?

wpDiscuz