Brak kategorii

Owsianka z żółtkiem. BLW

Pytacie ciągle czemu Filipek dostaje owsiankę z żółtkiem? Chodzi o zdrowy tłuszczyk i zastrzyk energii bo żółtko kryje w sobie wszystko co najlepsze. Prof. Tadeusz Trziszka, który zrobił doktorat z…jaj (!), określa żółtko jako “fenomen natury” bo zawiera bardzo ważne dla człowieka tłuszcze: “fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna. Lecytyna potrzebna jest do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.” Żółtko zawiera też łatwo przyswajalne m.in.: żelazo, potas i magnez więc korzystajmy ile możemy! Więcej przeczytacie TU

A TU przepis na bezpieczny kogel mogel 🙂

Dla kogo? 6m+ ale nie jako pierwszy posiłek 😉

Przykładowy zestaw ale kombinacji składników bo możesz dodać karob, pominąć marchewkę i dodać jabłko czy banana lub ugotować tylko na wodzie z masłem i wbić na koniec żółtko 🙂 Co tylko lubicie!

…teraz wystarczy tylko wymieszać i gotowe!

Owsianka z żółtkiem. BLW
Porcje 2
Żółtko to "fenomen natury" bo zawiera bardzo ważne dla człowieka tłuszcze: "fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna. Lecytyna potrzebna jest do prawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego." Żółtko zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, potas i magnez więc korzystajmy ile możemy! Żółtko wystarczy wbić do ugotowanej, jeszcze wrzącej owsianki i wymieszać 🙂 Tu wersja marchewkowa na mleku kokosowym ale można dodać do każdej. Marchewkowa na koko mleku jest o tyle fajna, że według mnie i Finia już nie potrzeba jej dosładzać 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Składniki
  1. • 1/2 szkl płatków owsianych
  2. • 1 szkl domowego mleka kokosowego LUB 1 szkl przefiltrowanej wody* + śmietana koko LUB 1 szkl przefiltrowanej wody + 1 czubata łyżeczka masła/oleju kokosowego
  3. • 1/2 szkl marchewki startej na małych oczkach tarki (można pominąć)
  4. • odrobinka syropu klonowego/daktylowego itp LUB rodzynki, banan czy jabłko [jeśli używasz marchewki i koko mleka to owsianka nie potrzebuje dosładzania].
  5. • opcjonalnie: szczypta kardamonu, anyżu czy cynamonu i gałki muszkatołowej
Wykonanie
  1. Żółtko wbijam do już ugotowanej owsianki - jeszcze wrzącej. Mieszam i serwuję 🙂 Podaję przepis na owsiankę marchewkową ale żółtko pasuje do każdej. Jeśli robię więcej to daję 2 żółtka 😉
  2. 1. Marchewkę zetrzyj na małych oczkach tarki. Wrzuć do rondla i zalej koko mlekiem LUB wodą - pod koniec gotowania dodaj wtedy wybrany tłuszczyk (masło/domowa śmietana koko/olej kokosowy nierafinowany). Gotuj przez około 5 min na wolnym ogniu. Wsyp płatki owsiane i gotuj na b.wolnym ogniu często mieszając(używam bezglutenowych, które wymagają krótszego gotowania niż zwykłe i mniej płynu) - ok 5 min.
  3. Kiedy owsianka jest już gęsta czas na żółtko - umyte jajko rozbij nad szklanką, do której przelej białko, a żółtko do garnka z owsianką. Wyłącz gaz i wymieszaj - gotowe!
Notatki
  1. *Polecam kuchenne filtry do wody FitAqua. Testujemy je od miesiąca i jesteśmy zachwyceni! Krystalicznie czysta woda prosto z kranu 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Owsianka z żółtkiem. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Kamila
Gość
Kamila

Witam! Mam pytanie co do masła. Jak dotąd nie wprowadziłam go do diety mojej 11 miesięcznej córki bo myślałam, że jako pochodna mleka krowiego można dopiero po roku. Myliłam się?

Justyna
Gość
Justyna

Takie mam pytanko… Czytałam, że jajko dla maluszka musi być dobrze ścięte ze względu na potencjalną obecność salmonelli. Z drugiej strony mocno ścięte żółteczko podobno nie jest takie zdrowe. I co tu począć? 🙂

Dominika
Gość
Dominika

A co z żółtkiem, synek ma 9 m-cy skończone, nie będzie ono “surowe”? Zetnie się?

wpDiscuz