Polski klasyk, który często u nas gości. To jedna z łatwiejszych zup. Lubicie?
Dla kogo? Do roku unikamy soli jak ognia ale zupa ogórkowa raz na jakiś czas powinna być ok. Ja podawałam ale rzadko. Zwykle widzę, że 11 miesięczne niemowlę może powoli wchodzić w świat kiszonek. Smutne jest to, że kiszonki tracą swoją moc po ugotowaniu czy upieczeniu ;-(
Dwuletni Filipek 🙂 i bardziej “zabielona” niż zwykle zupa ogórkowa.
- • 4-5 ogórków kiszonych (starte lub w słupki)
- • 2 nieduże marchewki (w drobną kostkę)
- • 1 korzeń pietruszki (w drobną kostkę)
- • 1 gruby plaster selera (starty lub w drobniutką kostkę)
- • 1 mała cebula (w drobną kostkę) + 1 duża cebula (opalona)
- • 1 mały por (biała część) - można pominąć
- • 4 nieduże ziemniaki (w kostkę)
- • 2 łyżki masła klarowanego + 2 łyżki masła na koniec
- • pieprz czarny ok 1/3 łyżeczki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku
- • 1-2 łyżki śmietany kokosowej (używam domowej)
- • koperek do podania
- • 1,5 - 2 litry gorącej wody
- • 1 filiżanka mrożonego groszku - opcjonalnie
- 1. Marchew, pietruszkę i selera obierz. Pokrój w drobną kostkę lub w słupki (część możesz zetrzeć). Małą cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a dużą cebulę "opal" na palniku. Pora przekrój na pół wzdłuż i w cienkie paseczki.
- 2. Rozgrzej masło klarowane w garnku i wrzuć posiekaną cebulę i pora, a po 3 minutach dodaj marchew, selera i pietruszkę. Podsmażaj przez kilka minut i zalej ok 1 litrem gorącej wody. Dodaj przyprawy i opaloną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką około 15 minut.
- 3. Ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki lub użyj tarki do "słupków".
- 4. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Dolej ok 0,5 litra gorącej wody. Na patelni rozgrzej troszkę masła klarowanego i wrzuć przekrojony wzdłuż czosnek i starte ogórki. Smaż ok 7 minut i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj śmietankę kokosową i masło. Wymieszaj i serwuj 🙂
- 5. Możesz dodać groszek (my lubimy) - wrzuć go razem z ogórkami.
super zupka, dzieki
Cieszę się, że wyszła 🙂
Dużo porcji, można ogórkową też mrozić?
Aniu wydaje mi się, że można. Mrozimy zupy, w których składzie nie ma mrożonek – czyli jeśli chcesz dodać groszek to ugotuj go oddzielnie, żeby resztę zupy zamrozić. Pozdrawiam
Od kiedy zupe w diecie blw?
hej Edziu! Od początku 😉 ale to by było wyzwanie hehehe Zupa-krem do kubeczka, który podtrzymujesz. Zupy z kawałkami warzyw najlepiej podzielić na 2: płynna część do kubeczka, a kawałki na miseczkę. Na początku prawie nic nie trafia do buzi ale dziecko szybko się uczy i wyrabia koordynację oko-ręka-buzia. Z zupami najlepiej poczekać aż dziecko już poćwiczy na brokule, dyni, pulpecie itp
Robię ogórkową bardzo podobnie, dziś nawet mieliśmy ją na obiad 🙂 Zanim urodziłam dziecko nie lubiłam ogókowe, ba! Ja jej nie cierpiałam! A teraz uznałam, że jak chcę, by dziecko wszystko jadło, to i ja powinnam 😉 Przyznam, że o wersji z groszkiem nie słyszałam i muszę spróbować, bo mam samych wielbicieli.