Zupa ogórkowa. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Zupa ogórkowa. BLW

Polski klasyk, który często u nas gości. To jedna z łatwiejszych zup. Lubicie?

Dla kogo? Do roku unikamy soli jak ognia ale zupa ogórkowa raz na jakiś czas powinna być ok. Ja podawałam ale rzadko.  Zwykle widzę, że 11 miesięczne niemowlę może powoli wchodzić w świat kiszonek. Smutne jest to, że kiszonki tracą swoją moc po ugotowaniu czy upieczeniu ;-(

 16117240_1704182142940777_21309064_nDwuletni Filipek 🙂 i bardziej “zabielona” niż zwykle zupa ogórkowa.

16112076_1704182216274103_1818674724_n

15995476_1704182186274106_270297899_n

16117705_1704182092940782_1417593144_n

Zupa ogórkowa (jarska)
Porcje 7
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
45 min
Składniki
  1. • 4-5 ogórków kiszonych (starte lub w słupki)
  2. • 2 nieduże marchewki (w drobną kostkę)
  3. • 1 korzeń pietruszki (w drobną kostkę)
  4. • 1 gruby plaster selera (starty lub w drobniutką kostkę)
  5. • 1 mała cebula (w drobną kostkę) + 1 duża cebula (opalona)
  6. • 1 mały por (biała część) - można pominąć
  7. • 4 nieduże ziemniaki (w kostkę)
  8. • 2 łyżki masła klarowanego + 2 łyżki masła na koniec
  9. • pieprz czarny ok 1/3 łyżeczki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku
  10. • 1-2 łyżki śmietany kokosowej (używam domowej)
  11. • koperek do podania
  12. • 1,5 - 2 litry gorącej wody
  13. • 1 filiżanka mrożonego groszku - opcjonalnie
Wykonanie
  1. 1. Marchew, pietruszkę i selera obierz. Pokrój w drobną kostkę lub w słupki (część możesz zetrzeć). Małą cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a dużą cebulę "opal" na palniku. Pora przekrój na pół wzdłuż i w cienkie paseczki.
  2. 2. Rozgrzej masło klarowane w garnku i wrzuć posiekaną cebulę i pora, a po 3 minutach dodaj marchew, selera i pietruszkę. Podsmażaj przez kilka minut i zalej ok 1 litrem gorącej wody. Dodaj przyprawy i opaloną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką około 15 minut.
  3. 3. Ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki lub użyj tarki do "słupków".
  4. 4. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Dolej ok 0,5 litra gorącej wody. Na patelni rozgrzej troszkę masła klarowanego i wrzuć przekrojony wzdłuż czosnek i starte ogórki. Smaż ok 7 minut i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj śmietankę kokosową i masło. Wymieszaj i serwuj 🙂
  5. 5. Możesz dodać groszek (my lubimy) - wrzuć go razem z ogórkami.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

7
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
wioleta
Gość
wioleta

super zupka, dzieki

Ania
Gość
Ania

Dużo porcji, można ogórkową też mrozić?

Edzia
Gość
Edzia

Od kiedy zupe w diecie blw?

Ula
Gość
Ula

Robię ogórkową bardzo podobnie, dziś nawet mieliśmy ją na obiad 🙂 Zanim urodziłam dziecko nie lubiłam ogókowe, ba! Ja jej nie cierpiałam! A teraz uznałam, że jak chcę, by dziecko wszystko jadło, to i ja powinnam 😉 Przyznam, że o wersji z groszkiem nie słyszałam i muszę spróbować, bo mam samych wielbicieli.