Do picia Przepisy

Kompot dyniowo – jabłkowy z nutką anyżu. BLW

Dynię można wykorzystać na milion sposobów więc czemu nie w kompocie? Kiedy zaczynaliśmy przygodę z BLW zawsze wypijałam wodę, która zostawała z gotowania dyni, wlewałam ją też Filipkowi do kubeczka. Dopiero tej jesieni olśniło mnie, że mogę przecież dodać do dyni jabłka czy gruszki i przyprawy korzenne aby otrzymać jesienny kompot. Nie ma potrzeby dosładzania kompotu czymkolwiek bo anyż w połączeniu z jabłkami daje wystarczająco dużo słodyczy. Jeśli nie przepadasz za anyżem dodaj ulubione przyprawy korzenne. Następnym razem dodam jeszcze kilka plasterków imbiru.

Dla kogo? 6m+ ale nie oszukujmy się na początku dziecko pije dosłownie kilka łyczków i najlepiej aby była to czysta woda.

15050235_1601597923199200_346053044_n

Najlepsze proporcje: dynia i jabłka objętościowo w tej samej ilości. Gruszka też świetnie tu pasuje. Większa ilość dyni i dłuższe gotowanie dadzą intensywniejszy kolor. Kolor zależy też od rodzaju dyni.15050298_1601598083199184_2105433975_nCzasem kompotu nie trzeba przecedzać:

15086800_1601597829865876_1296035562_nKompocik, który warto przecedzić 😉 Zagapiłam się i nie zmniejszyłam ognia i długo wręcz buzował. Płyn zredukował się o co najmniej 1 szklankę ale dzięki temu kolor kompotu był intensywnie żółty.  15050433_1601598156532510_2030979224_n

Intensywny kolor kompot zawdzięcza długiemu gotowaniu ale odmiana dyni też ma tu znaczenie.15086186_1601598226532503_767039358_n

Kompot dyniowo - jabłkowy z nutką anyżu.
Pyszny kompot, który nie wymaga dosładzania. Dynia to bogactwo witamin więc warto włączyć ją do menu w różnych formach.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
37 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
37 min
Składniki
  1. • 2 kawałki dyni wielkości dłoni
  2. • 3 jabłka lub mix jabłek i gruszek
  3. • 4 - 5 gwiazdek anyżu
  4. • 3 - 4 goździki
  5. • szczypta cynamonu (na sam koniec gotowania!)
  6. • ok 2 litry wody
  7. *Najsmaczniejszy kompot wychodzi z proporcji: dynia vs jabłka - 50/50*
Wykonanie
  1. Dynię obierz i pokrój na duże kawałki. Jabłka pokrój w ćwiartki. Wrzuć do garnka, dodaj anyż i goździki. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Kiedy woda zagotuje się zmniejsz ogień do minimum. Na samym końcu dodaj szczyptę cynamonu (dodany wcześniej może zgorzknieć).
  2. Kompot nie wymaga słodzenia ale jeśli chcesz posłodzić to najlepiej miodem kiedy napój przestygnie.
  3. Jeśli dynia mocno się rozgotuje i w kompocie będą pływać pomarańczowe niteczki warto kompot przelać przez sito. Kolor zależy od ilości dyni i jej rodzaju.
  4. Przechowuj w lodówce ok 4-5 dni.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
wpDiscuz