Kolacje Śniadania

Gofry kokosowo – gryczane z cukinią. BLW

Pyszne gofry! Polecam z całego serca. Miałam przeogromną cukinię, która aż prosiła się o jakiś kuchenny eksperyment 😉 Efektem są przepyszne gofry, które smakują również na zimno. Filipek do jajka na miękko zwykle dostaje tosta żytniego pokrojonego w paski ale pokrojony gofr świetnie się sprawdził w roli maczadła i Finio był zachwycony. Na drugie śniadanie też zażyczył sobie gofra więc posmarowaliśmy to co zostało masełkiem i pastą z awokado 🙂 Pyyyyycha!

Dla kogo? W przepisie są jaja, których nie próbowałam zastępować.

14997262_1593339824025010_1864366279_nMoja cukinia była bardzo twarda i mimo ciemno zielonej skórki miąższ był żółto-pomarańczowy. Próbowałam ostatnio zrobić gofry z cukinii i marchewki trąc warzywa na dużych oczkach tarki ale zdecydowanie odradzam duże oczka. Drobno starta cukinia to klucz do sukcesu.

15050195_1593312230694436_1682784538_n

14996383_1593312340694425_324296607_n

Filipek kategorycznie odmówił dodatku pieczonej dyni i awokado ale polecam to połączenie – dorosłym z czarnuszką bo świetnie wyostrza smak awokado (plus sól bo bez soli jakoś mi nie smakuje).

15045562_1593312300694429_627994379_n

15033654_1593312370694422_512611720_n

Gofry gryczano - kokosowe z cukinii.
Porcje 4
Pyszne wytrawne gofry, które świetnie zastępują chleb 🙂 W przepisie są jajka, których nie próbowałam zastępować.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
22 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
22 min
Składniki
  1. • 1 szkl startej na drobnych oczkach cukinii
  2. • 2 jajka
  3. • 1/3 szkl koko mleka (domowe)*
  4. • 1 czubata łyżka koko mąki (domowej!)**
  5. • 3-4 łyzki mąki gryczanej lub zmielonych płatków owsianych
  6. • 1 czubata łyżka natki pietruszki lub koperku
  7. • 1/3 łyżeczki soli***, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta kurkumy
  8. • 1 łyżeczka masła klarowanego - do natłuszczona gofrownicy
Wykonanie
  1. 1. Włącz gofrownicę (moja potrzebuje 8min aby się nagrzać).
  2. 2. Jajka porządnie roztrzep, dodaj koko mleko, przyprawy (zobacz notatki nt soli) i natkę i dobrze wymieszaj.
  3. 3. Cukinię zetrzyj na DROBNYCH oczkach tarki (ja swoją obrałam bo miała niesłychanie twardą skórę). Startą cukinię dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
  4. 4. Wsyp domową koko mąkę (zobacz notkę o kupnej mące) i mąkę gryczaną. Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaj jeszcze łyżkę mąki. Moje było konsystencji gęstej śmietany.
  5. 5. Na gofrownicy połóż piórka masła klarowanego i pędzlem rozprowadź po całej powierzchni. Ciasto nakładaj łyżką. Piecz 6 min. (Nie smarowałam gofrownicy przy drugiej turze).
  6. Gofry są pyszne na zimno ale można je odgrzać np w nagrzanym piekarniku czy w tosterze.
Notatki
  1. * Użyłam koko mleka prosto z lodówki więc było b.chude (tłuszcz zebrał się na wierzchu ale nie dodawałam go) i myślę, że woda też byłaby tu ok ale nie sprawdziłam. Zwykle gofry robię z koko mlekiem.
  2. ** Kupna mąka kokosowa chłonie płyn jak oszalała dlatego pewnie 1 płaska łyżeczka by tu wystarczyła. Cała łyżka kupnej mąki koko straszliwie wysuszyłaby te gofry.
  3. *** Soli unikamy jak ognia w diecie dziecka do roku, a najlepiej do 18m czy nawet 2 lat. Wystarczy ciasta nie solić. Odjąć łyżkę wazową dla dziecka i resztę posolić 😉 Tak naprawdę to natka pietruszki nadaje im smaku.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Gofry kokosowo – gryczane z cukinią. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Gonia
Gość

Wczoraj przeglądałam przepisy na gofry i trafiłam na Twojego bloga. Dzisiaj od samego rana działałam, rozgrzałam swojego dezala i piekłam gofry, dzieciaki i mąż się nimi zajadały. A to dziwne bo raczej tak normalnie cukinii, by nie zjedli.

wpDiscuz