Kopytka dyniowe. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Kopytka dyniowe. BLW

Cieszyłam się, że moje dziecko nie chce patrzeć na pierogi i kluski śląskie bo nigdy nie chciało mi się ich robić…aż tu spróbował kluch Babci Teresy i teraz już je lubi i prosi o “kjuseczki.” Te kopytka to mój debiut i myślę, że całkiem udany bo świetnie smakują z mięsem i na słodko z prażonym jabłkiem. Następnym razem przyprawię kopytka zmieloną czarnuszką i czosnkiem ale zdecydowanie będę szukać “suchej” dyni bo za dużo tej mąki musiałam dodać.

Dla kogo? 6m+ ale nie jako pierwszy posiłek 😉 Można użyć jajka lub mielonego lnu lub obu bo len dobrze chłonie wilgoć (dynia), a jajko dodatkowo klei. Więcej mąki i uczuleni na jajko mogą być spokojni.

Widelcem też jadł ale rączka zawsze spoko 😉

14961345_1590357057656620_525916880_n14997088_1590420990983560_714546290_n 15032571_1590359300989729_1483049011_n

15033626_1590359990989660_1025498520_nMoje kopytka miały być kluskami śląskimi do niedzielnej pieczeni ale nie chciało mi się kleić tych kulek i wyszły pyszne kopytka.

15033549_1590359854323007_1499821922_n

14971222_1590357077656618_1252766692_n

Kopytka dyniowe.
Porcje 75
Kopytka nie są trudne ale trochę czasochłonne. Dodatek dyni sprawia, że będziesz potrzebować sporo mąki. Nadmiar kopytek można zamrozić więc cały trud oszczędza nam czasu na kolejny obiad czy kolację.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
45 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
45 min
Składniki
  1. • 1 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  2. • 2 szkl puree z pieczonej dyni
  3. • 2 - 3 szkl mąki ziemniaczanej
  4. • 1/2 szkl mąki gryczanej
  5. • 1 jajko (można pominąć)
  6. • 1 łyżka zmielonego lnu (można pominąć)
  7. • przyprawy: 1/3 łyżeczka soli (można pominąć), 1/4 łyżeczki pieprzu i kurkumy
Wykonanie
  1. Puree z dyni najlepsze z "suchej" dyni. Mnie trafiła się bardzo wilgotna i aksamitna po zmiksowaniu więc musiałam dodać mnóstwo mąki. Wolałam też dodać jajo bo to był mój pierwszy raz ale moja babcia często tradycyjne kopytka czy kluchy śląskie robi bez jajka - wszystko zależy od kleistości masy.
  2. 1. Ziemniaki i dynię przeciśnij przez praskę do dużej miski. Wymieszaj łyżką. Dodaj zmielony len i odstaw na 5 minut.
  3. 2. Do masy wsyp 2 szkl mąki ziemniaczanej. Zagniataj ręką. Jeśli ciasto jest nadal mokre dodaj mąkę np gryczaną (i ewentualnie jajo). Znowu zagnieć i jeśli ciasto nadal się klei dosyp mąki ziemniaczanej.
  4. 3. Rozsyp mąkę na stole i ręką odrywaj nieduże kawałki ciasta. Lep krótkie wałeczki i krój nożem (ok 3cm ale dłuższe też wychodzą) na kopytka. Filip lubi małe kopytka "na raz" więc zwykle część kopytek robię wielkości mini.
  5. 4. Kopytka układaj na talerzu aby nie stykały się ze sobą. Zagotuj duży garnek wody, zmniejsz ogień i kopytka wrzucaj łyżką. Każdą partię gotuj 1min od wypłynięcia. Wyjmuj cedzakiem i przekładaj na czysty talerz czy miskę. Podawaj ciepłe.
  6. Kopytka nie są słodkie, mimo że moja dynia była bardzo słodka.
  7. Ugotowane kopytka możesz przechowywać w lodowce (myślę, że spokojnie 2 dni) pod przykryciem aby nie obsychały. Odgrzewaj na patelni lub w nagrzanym piekarniku. Mnie wyszła gigantyczna ilość więc część ułożyłam na plastikowej tacy (tak aby się nie stykały) i zamroziłam surowe. Kiedy już się zmroziły przełożyłam do pojemniczka.Wrzucę je na wrzątek w tygodniu i zdam relację.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

13
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Jaglusia
Gość

Wyglądają przepięknie! Jestem pod wrażeniem tego przepisu. Z wielką chęcią wypróbuję. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/

Ania87
Gość
Ania87

Co to za talerzyk z uszkami? Super przepis! na pewno wypróbuję.

Aga
Gość
Aga

Super pomysł! Mam jednak pytanie: czy one powinny być po ugotowaniu takie mega klejące, zwarte, glutowate w konsystencji? Nie wiem czy coś źle zrobiłam, ale ja miałam trudności z pogryzieniem ich a moja Mała niestety połykała w całości. I dodam, że nie dałam jajka, bo niestety alergiczka.

Paulina
Gość
Paulina

Ja dodałam jajko ale też wyszły gumowate, może coś jest nie tak w proporcjach.

Kejt
Gość
Kejt

Mam mrożoną dynie ktorej chce sie pozbyc z zamrażarki bo musze zrobic miejsce na inne mrozone wazywa z mojego ogrodka. Pytanie czy taka mrozona ugotowana dynia nada sje na puree i kopytka?

womaninthemirroruk
Gość
womaninthemirroruk

świetny pomysł na kopytka. Chętnie spróbuję.