Kolacje Obiady Przepisy

Kalafiorowy “ryż” jak młoda kapusta. BLW

Kalafiorowych eksperymentów ciąg dalszy! Ryż nie smakuje jak ryż więc nie mówcie dziecku, że będzie ryż bo żadne dziecię nie kupi tej ściemy 😉 W mojej wersji smakuje jak młoda kapusta. Nam smakowało baaaaardzo, Filip zjadł łyżkę i wypił cały kubeczek rosołu. Nie wiem jeszcze czy “ryż” się u nas przyjmie ale będę próbować. U mnie wykonanie było ekspresowe bo użyłam maszynki do mielenia mięsa (mam końcówkę do warzyw, użyłam tej z najmniejszymi oczkami). “Ryżu” aka młodej kapusty wyszło naprawdę dużo – dojadaliśmy z jajecznicą na kolację.

Dla kogo? Mówi się, że kalafior wzdyma ale u nas nigdy nie było po nim problemów więc “ryż” spokojnie można zaproponować dziecku przed 12 miesiącem.

12769582_1311633575528971_1620699488_n

12784804_1311633648862297_1336317171_n

12767422_1311645435527785_2019984602_n

Kalafiorowy "ryż" jak młoda kapusta.
Porcje 5
Bardzo proste danie idealne na lekki obiad lub kolację.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Składniki
  1. • mały kalafior
  2. • 1/2 cebuli - drobniutko posiekanej (można pominąć)
  3. • dowolna ilość mięsa z rosołu - można pominąć
  4. • 1 czubata łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego
  5. • 1 łyżka koperku
  6. • 1/2 łyżeczki kurkumy
  7. • 1/4 łyżeczki pieprzu
  8. • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  9. • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie
  1. 1. Kalafior umyj, odetnij głąb, podziel na małe różdżki i albo zmiel w maszynce do mięsa (końcówką do warzyw o najmniejszych oczkach) albo zmiksuj w blenderze (uważaj aby nie zmiksować za drobno - celuj w konsystencję ryżu. Będziesz potrzebować około 3 - 4 tur aby zmiksować całego kalafiora). Pierwszy sposób jest szybszy. Możesz też go zetrzeć na tarce.
  2. 2. W woku lub dużej patelni rozpuść łyżkę tłuszczu i wrzuć cebulę. Zeszklij ją i dorzuć kalafiora i wszystkie przyprawy. (Możesz dorzucić kilka garści drobno pokrojonego mięsa z rosołu). Dobrze wymieszaj i duś na wolnym ogniu około 10 min. Dopiero pod koniec na chwilę położyłam przykrywkę. Spróbuj czy kalafior jest wystarczająco miękki. Jeśli nie to wyłącz gaz i przykryj na kilka minut pokrywką. Serwuj na ciepło.*
  3. Smacznego kalafiorowego!
Notatki
  1. *Z podanych składników wychodzi pełen wok "ryżu". My tego wszystkiego nie daliśmy rady zjeść i trochę się ostało na kolację jako dodatek do jajówy.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Kalafiorowy “ryż” jak młoda kapusta. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Karolina
Gość
Karolina

Świetne! Zrobiłam to jako dodatek do kotletów z indyka z jarmużem. Synek chciał dwie dokładki tego ryżu:) u nas nazwa się przyjęła:)

wpDiscuz