Kalafiorowych eksperymentów ciąg dalszy! Ryż nie smakuje jak ryż więc nie mówcie dziecku, że będzie ryż bo żadne dziecię nie kupi tej ściemy 😉 W mojej wersji smakuje jak młoda kapusta. Nam smakowało baaaaardzo, Filip zjadł łyżkę i wypił cały kubeczek rosołu. Nie wiem jeszcze czy “ryż” się u nas przyjmie ale będę próbować. U mnie wykonanie było ekspresowe bo użyłam maszynki do mielenia mięsa (mam końcówkę do warzyw, użyłam tej z najmniejszymi oczkami). “Ryżu” aka młodej kapusty wyszło naprawdę dużo – dojadaliśmy z jajecznicą na kolację.
Dla kogo? Mówi się, że kalafior wzdyma ale u nas nigdy nie było po nim problemów więc “ryż” spokojnie można zaproponować dziecku przed 12 miesiącem.
- • mały kalafior
- • 1/2 cebuli - drobniutko posiekanej (można pominąć)
- • dowolna ilość mięsa z rosołu - można pominąć
- • 1 czubata łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego
- • 1 łyżka koperku
- • 1/2 łyżeczki kurkumy
- • 1/4 łyżeczki pieprzu
- • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1. Kalafior umyj, odetnij głąb, podziel na małe różdżki i albo zmiel w maszynce do mięsa (końcówką do warzyw o najmniejszych oczkach) albo zmiksuj w blenderze (uważaj aby nie zmiksować za drobno - celuj w konsystencję ryżu. Będziesz potrzebować około 3 - 4 tur aby zmiksować całego kalafiora). Pierwszy sposób jest szybszy. Możesz też go zetrzeć na tarce.
- 2. W woku lub dużej patelni rozpuść łyżkę tłuszczu i wrzuć cebulę. Zeszklij ją i dorzuć kalafiora i wszystkie przyprawy. (Możesz dorzucić kilka garści drobno pokrojonego mięsa z rosołu). Dobrze wymieszaj i duś na wolnym ogniu około 10 min. Dopiero pod koniec na chwilę położyłam przykrywkę. Spróbuj czy kalafior jest wystarczająco miękki. Jeśli nie to wyłącz gaz i przykryj na kilka minut pokrywką. Serwuj na ciepło.*
- Smacznego kalafiorowego!
- *Z podanych składników wychodzi pełen wok "ryżu". My tego wszystkiego nie daliśmy rady zjeść i trochę się ostało na kolację jako dodatek do jajówy.
Świetne! Zrobiłam to jako dodatek do kotletów z indyka z jarmużem. Synek chciał dwie dokładki tego ryżu:) u nas nazwa się przyjęła:)