Owsianka z piekarnika czyli pyszne śniadanko w 12 minut! – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania

Owsianka z piekarnika czyli pyszne śniadanko w 12 minut!

Uwielbiam wypieki z wszelakich płatków. Tym razem postanowiłam upiec owsiankę. Wyszło pysznie! Filipcio nawet pomagał wrzucać rodzynki i efekt końcowy bardzo mu smakował 🙂

Dla kogo: płatki owsiane zawierają GLUTEN zatem owsianka jest ta dla Szkraba, który już ma wprowadzony gluten i dla każdego kto lubi słodkie śniadania 🙂

 

Przygotuj:

  • 1 duży banan
  • 1 duża soczysta gruszka (lub jabłko)
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 1/2 szkl płatków jaglanych (można zastąpić owsianymi lub dać płatki gryczane)
  • 2 jajka od szczęśliwej kury
  • ok 1/2 szkl niesiarkowanych rodzynek*
  • naczynie żaroodporne
  • masło do wysmarowania naczynia

1

Jak?

Włącz piekarnik i nastaw na termoobieg, 180 °C

Banan i jajka zblenduj. Do powstałej masy wsyp płatki i wymieszaj. Konsystencja jest dość gęsta ale LEJĄCA. Teraz dorzuć jeszcze rodzynki i gotowe 🙂 Ciasto wylej do natłuszczonego naczynia i wstaw do piekarnika na 12 min na 180 °C.

Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut zanim pokroisz. Po ostygnięciu możesz powycinać ciasteczka i zostawić na podwieczorek lub zabrać na długi spacer.

*Jeśli masz tylko siarkowane rodzynki musisz je wymoczyć w wodzie z dodatkiem sody przez ok 2h.

2 (Kopiowanie) (Kopiowanie)

3 (Kopiowanie) (Kopiowanie)

4 (Kopiowanie) (Kopiowanie)

5 (Kopiowanie) (Kopiowanie)

6 (Kopiowanie) (Kopiowanie)

8 (Kopiowanie) (Kopiowanie)

 

 

12
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Czytelnik
Gość
Czytelnik

Spróbowałem. Wspaniały przepis!

emdee
Gość
emdee

lubię takie przepisy proste i pyszne ! czekam na więcej 🙂

Mama Zosi
Gość
Mama Zosi

Swietny przepis!!! Zdrowe, szybkie i bardzo smaczne sniadanko:) Prosimy o wiecej takich przepisow.

Mama ;)
Gość
Mama ;)

A kiedy i w jakiej formie ma byc dodane jabłko / gruszka?

Mama Mai
Gość
Mama Mai

Pieczona owsianka wyszła przepyszna. Zamiast rodzynek dodalam zorawine. Wspaniałe nie tylko na śniadanie, ale rownież jako zdrowa przekąska dla niemowlaka

Magdalena
Gość
Magdalena

jakiej wielkości była blacha? Bo moje piekę nawet 7 minut dłużej i jest jakieś takie klejce mocno, boje sie że się nie dopiekło, pieke w naczyniu żaroodpornym odkryte na termoobiegu, ale po 12 minutach wierzch jest “mokry”. Dodaję mus daktylowy do środka zamiast rodzynek, ale to nie powinno miec znaczenia

Aga
Gość
Aga

Świetny przepis! Jak długo można przechowywać takie ciasteczka w lodówce?

Dagmara
Gość
Dagmara

Zamiast rodzynek dodałam daktyle i świetnie smakuje także z masłem orzechowym. 😋
Ale faktycznie piec musiałam ok 20min,bo po 12 min jakoś się rozlatywało i było bardzo lepkie. 😮
Ale przepis świetny!