Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Murzynek idealny na Święta. Puszysty, bezglutenowy, orzechowo – buraczany. BLW

Nie wyczujesz buraka więc nie zniechęcaj się i czytaj dalej 😉 Ten murzynek jest idealnie wilgotny ale nie mokry! Idealnie puszysty. Orzechowa nutka i aromat gałki muszkatołowej sprawiają, że ciasto świetnie wkomponuje się w Świąteczny nastrój. Wiem, że na pewno znajdzie się na naszym stole 🙂

Tak naprawdę to moja Babcia i Mama orzekły, że upiekłam murzynka 😉 Bardzo im smakowało, a musicie wiedzieć, że nie szczędzą mi krytyki. W przeciągu 2 dniu upiekłam go 3 razy! Początkowo posłodziłam znacznie mniej niż w przepisie ale następnego dnia dało wyczuć się buraka więc zwiększyłam ilość słodzidła.

Dosyć ważna informacja dla niewtajemniczonych : buraki gotujemy w łupinach przez około 2h. Najlepiej zaplanować sobie obiad z buraczkami i ugotować więcej bo tyle czasu gotować 3 małe buraczki to przesada 😉 Synek uwielbia tarte buraczki więc u nas na obiad są często. Buraczki powinny być małe – niewiele większe od jajek. Na zdjęciu widać 2 buraki bo akurat tylko średnie mi zostały ale zwykle wybieram 3 malutkie 😉

Dla kogo? Po roku.

 

 

 

12346735_1252185814807081_312746344_n

12336254_1252185811473748_1436036122_n

 

12312477_1252185821473747_883557281_n

12278185_1252185824807080_1251427044_n

Filip zażyczył sobie z “masjełkiem” 😉

12309277_1252185834807079_1951554555_n

Bardzo fajna, zdrowa polewa borówkowa in progress 😉 Po zagotowaniu należy dodać tylko słodzidło i zblendować. A do gotowego dżemu borówkowego czy jagodowego wystarczy dolać troszkę wody i podgrzać. Mój dżemik był osłodzony jedynie bananem i daktylami więc dolałam trochę domowego “syropu daktylowego”.

12325358_1252813774744285_1395537231_n

12319660_1252185818140414_460042988_n

Puszysty murzynek orzechowo - buraczany. BLW
Murzynek bez cukru z orzechową nutą. W sam raz na Święta! Cała moja rodzina się nim zajadała - włączając moją Babcię, która nie lubi "nowinek". Struktura tego murzynka powala! Polecam
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
55 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
55 min
Składniki
  1. • 1/2 szkl mąki gryczanej (u mnie Symbio)
  2. • 2/3 szkl zmielonych orzechów laskowych*
  3. • 2/3 szkl karobu lub 1/2 szkl kakao
  4. • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  5. • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. • 3 małe buraki - ugotowane**
  7. • 3 bardzo duże jajka
  8. • 3 łyżki oleju
  9. • 1 - 2 bardzo kopiaste łyżki musu daktylowego***
  10. • 2 - 3 łyżki syropu klonowego
Polewa
  1. • 2 szkl mrożonych borówek
  2. • łyżka wody
  3. • 2 łyżki miodu*/cukru kokosowego/syropu klonowego/daktylowego/ugotować z bananem (*miód po roku i dodajemy do przestudzonego dżemu)
Wykonanie
  1. 1. Piekarnik nastaw na 180C bez termoobiegu.
  2. 2. Mąkę, karob, proszek i gałkę przesiej przez sito do miski. Dosyp orzechy i wymieszaj łyżką.
  3. 3. Do blendera rozbij jajka, wrzuć buraki, mus daktylowy, syrop klonowy i olej. Miksuj na gładko przez około 1min - możesz sprawdzić łyżką czy nie ma niezmiksowanych buraków.
  4. 4. Przelej do keksówki. Wstaw do piekarnika na około 45 - 50 min - do suchego patyczka.
Polewa
  1. Borówki wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i gotuj aż puszczą soki i zamienią się dżem. Dodaj np syrop klonowy i zblenduj.
Notatki
  1. *Orzechy laskowe upraż na suchej patelni często nią poruszając do momentu aż brązowa skórka zacznie pękać. Wysyp je na ściereczkę i wymasuj - pozbędziesz się większości skórek. Zmiksuj w blenderze na drobny żwirek. LUB upraż w nagrzanym do 180C piekarniku - ok 10min - skórka popęka. Potem na ściereczkę i do blendera.
  2. **Buraki wyszoruj i ugotuj w łupinach (to ważne: nie obieraj ich przed gotowaniem!). Czas gotowanie to ok 1,5h - 2h. Mniejsze ugotują się szybciej. Najlepiej ugotować sobie więcej i część zetrzeć i zjeść do obiadu 🙂 >>Przed blendowaniem obieramy ze skórki<< Nie mam wagi...objętościowo buraki powinny być jak bardzo duże jajka.
  3. ***Przepis na mus daktylowy znajdziesz na blogu. Wystarczy namoczyć daktle w ciepłej wodzie na min 1h i zblendować. Ja zawsze robię go bardzo dużo i trzymam w lodówce.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

9 komentarzy do "Murzynek idealny na Święta. Puszysty, bezglutenowy, orzechowo – buraczany. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ervisha
Gość

Wyglada bardzo apetycznie 🙂

Medi
Gość

Ten murzynek jest na mojej liście “do zrobienia”. 😉 Mam tylko jedno pytanie. Jak połączyć suche składniki ze z buraczaną masą? Wystarczy je delikatnie zamieszać do połączenia się składników czy zmiksować razem na gładką masę? Pozdrawiam! 🙂

Medi
Gość

Zrobiłam! I wyszło piękne, puszyste, delikatnie wilgotne ciasto. 😉 Nawet pomimo tego, że pomyliłam proszek z sodą… Tylko mojemu mężowi za bardzo grykę czuć… Na jakiej innej, zdrowej mące mogę upiec tego murzynka? Pozdrawiam serdecznie. 😉

Joanna
Gość

Murzynek właśnie wylądował w piekarniku 🙂

naleśniki przepis
Gość

Witam. Test komentowania.

wpDiscuz