Placuszki z komosy bez jajek i nabiału. Dwa składniki! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy Śniadania

Placuszki z komosy bez jajek i nabiału. Dwa składniki! BLW

Bomba! Placuszki są bardzo łatwe, bardzo sycące, a do tego niesłychanie wartościowe 🙂 Na słodko lub wytrawnie, świetne do dipów. Dwa podstawowe składniki to komosa i woda ale warto od razu je dosmaczyć, a wodę można zastąpić np puree z dyni czy suszonymi pomidorami (nasze ulubione połączenie – robiliśmy taki spód do pizzy i wyszedł przepyszny!).

Dla kogo? 6m+

Na zdjęciu najbardziej słoneczna wersja placków – z dodatkiem puree z dyni zamiast wody. REWELA!

Niech marchewka na patelni Cię nie zmyli – to są placuszki z dodatkiem dyni 😉 Jak widać masa jest dobrze zmiksowana – praktycznie nie widać nasionek komosy.

Tak wygląda wersja podstawowa: komosa + odrobinka wody + przyprawy (tu: czosnek, czarnuszka, pieprz, sól ->12m+). Bez dodatku marchewki, dyni czy kurkumy są szare ale wtedy można nadrobić kolorowymi dipami 😉 Masa jest bardzo dobrze zmiksowana – praktycznie nie widać ziarenek.

Tu wersja ze startą marchewką, rozmarynem i syropem klonowym. Mniam, mniam! Tu widać ziarenka komosy ale mimo wszystko komosa nie chrupała w zębach bo dzięki całonocnemu moczeniu była już bardzo miękka nawet na surowo.

Placki z komosy: bez jajka, bez nabiału, bez mąki, bez glutenu 🙂
Porcje 10
Lekko chrupiące i doskonałe w wersji na słodko i wytrawnie. Wystarczy zmiksować namoczoną komosę z dowolnymi ziołami czy słodzidłem by uzyskać cudowne placuszki.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
Składniki
  1. - 1/2 szklanki surowej komosy ryżowej + zimna woda aby namoczyć kaszę
Jedna z wersji smakowych
  1. - 4 suszone pomidory (w oliwie)
  2. - 1 łyżka syropu klonowego + 2 łyżki drobno startej surowej marchewki
  3. - 2 łyżki puree z dyni + ząbek czosnku + rozmaryn, pieprz i sól (12m+) do smaku
  4. - wersja podstawowa: komosa + odrobinka wody
Wykonanie
  1. 1. Komosę zalej wodą (najlepiej przefiltrowaną) tak by ją dobrze zakryć - zostaw na całą noc lub co najmniej 6h w ciągu dnia. Po tym czasie wylej na sitko, przepłucz wodą.
  2. 2. Przełóż do wysokiego naczynia, u mnie duży słoik lub termos na zupę z Ikea 😉 Dodaj wybraną kompozycję smakową i zblenduj blenderem ręcznym - tak aby praktycznie nie było widać ziarenek.
  3. 3. PATELNIA: rozgrzej patelnię i dodaj 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (rozsmaruj pędzelkiem). Masę wykładaj łyżeczką - spłaszczaj łyżeczką masę aby otrzymać nieduże i cienkie placuszki. Podawaj na ciepło.
  4. 4. PIEKARNIK: piekarnik rozgrzej do 160C na termoobiegu (bez termoobiegu ustaw 180C). Masę wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - koniecznie lekko natłuszczonym! Piecz około 10 min.
  5. Nasza ulubione kombinacje to suszone pomidory oraz wersja na słodko z syropem klonowym.
  6. Smacznego!
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. https://blwmama.pl/

26
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Zuza
Gość
Zuza

wyglądają zachęcająco 🙂

http://www.zielonakuchnia.blogspot.com

Karolina
Gość
Karolina

A z dodatkiem, np. pogniecionego banana wyszłoby? 😉

Paula
Gość
Paula

I co wyszlo z bananem????

Justyna
Gość
Justyna

Zrobiłam wersję z marchewką – dobre!

Jagoda
Gość
Jagoda

niestety nie skleiły mi się na patelni (Zrobiłam wersję z pomidorami suszonymi). Czy za krótko namaczałam czy za mało zblendowałam?

Magdalena
Gość
Magdalena

Od kiedy można podawać dziecku pomidory suszone?

Dominika
Gość
Dominika

Jak to jest ze smażeniem dla niemowlaków? Można podawać smażone dania dziecku które jeszcze nie ukończyło roku? Pozdrawiam

Paula
Gość
Paula

Co mozna dodac zamiast puree z dyni?

aga
Gość
aga

czytalam ze komosy nie wolno podawac niemowletom ze wzgledu na znaczna zawartosc saponin

Weronika
Gość
Weronika

zrobiłam z dynią, wyszły bardzo dobre, ale pozostawał gorzki smak… co zrobiłam źle? 🙁

Monika
Gość
Monika

My dodajemy do komosy startą cukinię i marchewkę (1:1:1) i czosnek i wychodzą ekstra! Czasem tez blenduję do tego fetę.

Joanna
Gość
Joanna

Boskie 🙂

Edyta
Gość
Edyta

A można je przechować na drugi dzień i podgrzać?