Ekspresowe ciacho, które bardzo wszystkim smakowało. Moi rodzice zjedli z cukrem pudrem 😉 Dla nas było wystarczająco słodkie. Filipek narzekał na ilość jagód i wolał jeść same brzegi ehhhh
Dla kogo? W przepisie są jajka.
Ekspresowe ciasto jagodowe. Owsiano - daktylowe.
2016-07-29 18:40:05
Porcje 12
Bardzo łatwe ciasto, które idealnie pasuje na śniadanie.
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
47 min
Składniki
- • 2/3 szkl jagód
- • 2 szkl mąki: u mnie 1,5 szkl owsianej (zmieliłam płatki owsiane) + 0,5 szkl domowej koko mąki*
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • opcjonalnie: szczypta cynamonu itp
- • 3 jaja
- • 1/2 szkl oliwy z oliwek lub stopiony koko olej/masło klarowane
- • 2/3 szkl puree z daktyli
Wykonanie
- 1. Włącz piekarnik na 180C, grzałka góra - dół. Przygotuj blaszkę (20cm/30cm lub trochę mniejszą): ja wyłożyłam papierem, który na wszelki wypadek posmarowałam odrobiną oleju koko.
- 2. Mąki i proszek połącz.
- 3. Jajka + mus + tłuszcz zblenduj na gładko. Wlej do mąki i wymieszaj.
- 4. Połowę ciasta wylej na blaszkę. Resztę zmieszaj z jagodami i wyłóż na pierwszą warstwę.
- 5. Wstaw do piekarnika na ok 40min - do zrumienienia.
- Blaszkę wyjmij z piekarnika. Po chwili trzymając za wystający papier możesz wyłożyć ciasto na kratkę do studzenia czy chociaż na deskę do krojenia. Poczekaj chwilę aż przestygnie i pokrój. Pierwszego dnia jest kruche ale już następnego bardziej zwarte - idealne na śniadanko 🙂
Notatki
- *Kupna mąka kokosowa bardzo szybko chłonie wodę i na pewno wystarczyły by 2 łyżki albo jeszcze mniej. Można użyć tylko mąki owsianej, a najlepiej zmielić płatki owsiane młynkiem do kawy. Ja mam elektrynczny i zabrało mi to ok 1 min 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. https://blwmama.pl/
Zrobiłam, dla mnie maga. Nie mogłam się opanować aby przestać jeść:/
hihihi u mnie było podobnie 🙂 Następnego dnia jest najlepsze! Dłużej nie poleżało 😉
Aniu, jaką konsystencję powinno mieć ciasto przed włożeniem do piekarnika? U mnie wyszło bardzo zwarte, ciężko było wymieszać łyżką. Czy takie powinno być? Boję się, że zamiast pysznego podwieczorku będzie klapa.
No cóż, okaże się za ok. 20 min. co z tego wyszło;)
wyszło wybornie!!!!
Aniu, kocham cię:)
aaaaaaaaa to super Dorota! xx
ups…nie mam od kilku dni neta więc stąd opóźnienie! Super, że wyszło 🙂 U mnie ciasto było luźne ale może większe jajka miałam 😉
Piękne kolory i pewnie smak. 🙂 Już zapisuję 😛
Dziękuję 🙂
Ciasto wyszło przepyszne 🙂 Synuś zjadł dwa kawałki i jeszcze wołał o dokładkę. Ale dziś tylko dwa bo po raz pierwszy jadł jagody. Dobrze, że w tym cieście mogłam mu je przemycić bo samych nie chciał wcale jeść. Zrobiłam z 1,5 porcji bo nie miałam mniejszej blaszki. I tu w związku z tym pytanie. Ponieważ w domu jestem teraz tylko ja i mój syn, mogę je zamrozić?
Aniu! Dzisiaj robimy 😀 Ale z borówką! Dam znać, jak smakowało 😀
Ps. Szpinakożerca pewnie wyjadałby jagody… ostatnio tak robił z ciastem z rabarbarem haha
A ja dopiero widzę komentarz! Super 🙂
Co zamiast daktyli? Mozna czyms zastapic?
Aga! Przychodzą mi do głowy suszone owoce np figa lub banan. Może jeszcze batat?
Ciasto przepyszne. Wystarczylo piec 30 min. Dodalam koko olej i smakowalo pysznie kokosowo mniam… :))
Bardzo się cieszę <3