Gryczana “owsianka” czyli kasza gryczana na słodko. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Przepisy Śniadania

Gryczana “owsianka” czyli kasza gryczana na słodko. BLW

Zakochasz się w  tej “owsiance” 🙂 Serio! Jest genialna! Aksamitna i sycąca. Najpyszniejsza na domowym mleku kokosowym z jabłkiem i cynamonem. Można użyć kaszy gryczanej niepalonej, a najlepiej jej 1 dniowych kiełków.

Dla kogo? 6m+

16128070_1709206429105015_1505215828_n

16144207_1709206445771680_825529792_n

16118729_1709206409105017_1451980411_n

Aby otrzymać czekoladową wersję wystarczy dosypać 1 łyżeczkę karobu do garnka lub dodać łyżeczkę domowego czekoladowego masła np awokado + banan czy budyniu dyniowego.

16118646_1709206359105022_156551125_n

16144731_1709206342438357_732743449_n

Gryczana "owsianka" czyli kasza gryczana na słodko
Porcje 2
Wystarczy płatki owsiane zastąpić kaszą gryczaną niepaloną, a jeszcze lepiej jej kiełkami aby otrzymać nietypowe danie.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
Składniki
  1. -1/2 szkl kaszy gryczanej niepalonej* LUB jej kiełków (instrukcja na blogu)
  2. -1 szkl mleka kokosowego** LUB 1/2 szkl koko mleka jeśli używasz kiełków
  3. -1 małe jabłko
  4. -1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  5. - szczypta cynamonu (najlepiej cejloński)
Wykonanie
  1. 1. Kiełki lub kaszę zalej mlekiem, dodaj starte jabłko (duże oczka lub małe oczka tarki). Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum kiedy mleko się zagotuje. Dodaj cynamon.
  2. 2. Kiełki - gotuj ok 10 min, a kaszę około 15 minut. Mieszaj co kilka minut.
  3. 3. Przełóż do miseczek i dodaj masło lub olej koko i wymieszaj.
Notatki
  1. *Kaszę najlepiej zalać na noc wodą, rano wypłukać na sitku, wsypać do garnka i zalać mlekiem.
  2. **Przepis na blogu
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. https://blwmama.pl/

7
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Ewelina
Gość
Ewelina

W zeszłym tygodniu skusiłam się na to śniadanie i wyszło bardzo dobre:) Ze zwykłej kaszy (kiełków jeszcze nie chodowałam;), ale i tak bardzo smaczne. Trochę ze śniadania zostało więc po południu dojadłyśmy z moją 14 miesięczną córką ze smakiem. Fajna alternatywa dla owsianki i mojej ukochanej jaglanki:)

Ania
Gość
Ania

Dziękuję za inspirację! 🙂 Moja 10-cio miesięczna córka jadła dzisiaj ze smakiem. 😀

Magdalena
Gość
Magdalena

Czy można zrobić taką kaszę na mleczku kokosowym? modyfikowanego mleka nie można gotować, a krowie za wcześnie dla 7 miesięcznej córeczki ;(

Magdalena
Gość
Magdalena

Ach ale ze mnie gapa, nie było pytania 😉 Jutro zrobie mojej córeczce takie sniadanko 😉