Brownie z ugotowanej kaszy jaglanej. Bardzo łatwe. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Brownie z ugotowanej kaszy jaglanej. Bardzo łatwe. BLW

Brownie przenosi mnie do …Dublina, za którym czasem mocno tęsknię. Te urocze kawiarenki, a do kawki brownie na ciepło z lodami mmmmm Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że można sobie szybciutko takie ciacho upiec w domu. Moja Babcia pewnie pomyślałaby, że coś mi nie wyszło 😉 bo ciasto ma jakby zakalca  ale tak  ma być. Filip uwielbia czekoladowe ciasta (szczególnie to z cukinii) więc często piekę bo zwykle mam jakieś resztki jaglanki w lodówce, której jak już gotuję to więcej. Zwykle ciasto powstawało na oko, trochę tego, trochę tamtego ale zapisałam sobie ostatnio przepis więc się dzielę 🙂 Ta wersja brownie jest wilgotna i mocno czekoladowa czyli ulubiona Filipa. W drodze na basen zjadł pierwszy kawałek, a po basenie (jeszcze w szatni) jeszcze misia i trochę serduszka.

W niedzielę święto zakochanych nastolatków co daje pretekst do wypieków słodkości w kształcie serca <3 Jeśli chcesz zaserwować słodkie serduszka, które nie wymagają dużo wysiłku śmiało upiecz brownie bo po ostygnięciu wytniesz z niego praktycznie każdy kształt. Filip uwielbia kiedy deser dostaje w postaci misia, puzzla czy serduszka ale miś zawsze wygra z serduszkiem więc serce zarezerwuj dla chłopa 😉

Dla kogo? Przepis zawiera jajka więc dla dziecka, które nie ma na nie alergii.

12696230_1303016386390690_1748701544_n

12746321_1303016439724018_507032072_n

12721931_1303016303057365_2124451664_n

12696112_1303016339724028_1715461105_n

12714279_1303016419724020_802847277_n

Po basenie zawsze dobrze mieć fajną przekąskę. Dziecię degustuje, a Ty się spokojnie ubierasz 🙂

12746324_1303016469724015_1782685900_n

12695818_1303016326390696_1480862564_n 

 

Jaglane brownie. BLW
Bardzo łatwe ciasto, które świetnie nadaje się do wycinania różnych kształtów. Jest wilgotne i sycące. Mój Filip uwielbia
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
55 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
55 min
Składniki
  1. • 3 jajka
  2. • 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  3. • 3 łyżki oleju (np stopione masło klarowane)
  4. • 1 banan
  5. • 4 łyżki syropu daktylowego/klonowego
  6. • 3 łyżki domowego koko mleka LUB wody
  7. • 1/2 szkl kakao LUB 2/3 szkl karobu
  8. • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  9. • 2 łyżki mąki (u mnie koko wiórki zmielone na grubą koko mąkę)
  10. • polewa czekoladowa*: 2 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego + 2 łyżki kakao + np miód (kiedy masa przestygnie)
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 190C, grzałka góra-dół.
  2. 2. Jajka i banana wrzuć do blendera i miksuj około 3 min (masa powinna znacznie zwiększyć objętość).
  3. 3. Wrzuć pozostałe składniki (zacznij od kaszy, a na końcu łyżką wmieszaj karob) i zmiksuj na jednolitą masę.
  4. 4. Masę przełóż na niedużą formę (u mnie 20cm/20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 40-45 min w 190C. Odczekaj z krojeniem aż przestygnie. Kształty (miś, serce itp) wycinaj po ostygnięciu.
  5. WERSJA 2
  6. Jajka wbij do dużej miski i ubij. Wsyp kaszę i porwanego w dłoniach banana i zmiksuj "żyrafą" na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Potem jak w nr4.
Notatki
  1. *Można też posmarować brownie syropem daktylowym czy miodem, a na wierzch pokruszy, posypać wiórkami czy owocami liofilizowanymi dla pięknego efektu.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. https://blwmama.pl/

11
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
ewa
Gość
ewa

Witam, jakiej mąki mogę najlepiej użyć zamiast koko mąki?

Marzena
Gość
Marzena

Zrobilam. Bardzo fajny smak. Dziecko tez trochę zjadlo. Dziekuje ☺

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Czy mozna zastapic czyms jajka zeby ciasto wyszlo?

Kasia b
Gość
Kasia b

A jak z termoobiegiem piec w niższej temperaturze i ile czasu? Niestety mój piekarnik nie ma funkcji góra -dół 🙁 Tylko termoobieg ,grill ,szybki grill i rozmrażanie 🙁 ,Katastrofa jakaś 🙁

Paulina
Gość
Paulina

Cześć, upiekłam dzis Twoje ciasto i mam pytanie bo ono w srodku jest tak jakby niedopieczone a pieklam ponad godzine w 190st. Czy to normalne?

Ann
Gość
Ann

Pyszne wyszlo 🙂 mam tylko pytanie o polewe – czy nalezy ją lać na jeszcze cieple ciasto, czy po przestudzeniu?