Ziemniaczany spód do pizzy. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Ziemniaczany spód do pizzy. BLW

Kochamy pizzę! Robię ją z plantanów lub dyni. Kiedyś próbowałam z kalafiora ale kalafiora wolimy w plackach  lub takich.

Ten spód jest genialny gdy masz mało czasu, pustkę w głowie i ugotowane ziemniaki 😉 Zamiast marchewki i brokuła możesz dorzucić inne warzywa. Ciasto najlepiej rozłożyć na blaszkę w formie pizzerek bo wtedy są całe chrupiące, a jeden duży placek (jak na zdjęciach) w środku jest już miękki – ale Filipowi wcale to nie przeszkadzało 😉

WAŻNE! Nigdy nie “przemycam” warzyw Filipkowi bo zwykle to on dorzuca poszczególne składniki do miski i doskonale wie co w pizzy itp jest. Jeśli z jakiegoś powodu nie gotujemy razem to rozmawiamy o składnikach w trakcie jedzenia. Ukrywanie i przemycanie czegoś sprawia, że dziecko zacznie myśleć, że warzywa są okropne, a jeśli będzie ich dotykało i wąchało w czasie gotowania są duże szanse, że kiedyś spróbują 🙂

Dla kogo? W przepisie jest jajko więc alergikom trzeba je jakoś zastąpić. Myślę o łupinach babki jajowatej hmmmmm Pizzę można serwować przed 12 miesiącem życia ale nie jako pierwszy posiłek rzecz jasna.

Filipek zjadł połowę pizzy. U nas “wszystko” było już w środku więc zaserwowałam z sosem czosnkowym: jogurt naturalny pełnotłusty (ok 3 łyżki) + przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku + 1 łyżeczka soku z cytryny + szczypta soli (12m+)

 

Ziemniaczany spód do pizzy. BLW
Porcje 3
Bardzo łatwy spód do pizzy wykonany z ugotowanych ziemniaków i warzyw 🙂 Bardzo fajne rozwiązanie na utylizację ziemniaków z obiadu.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. - 4 średnie ugotowane ziemniaki
  2. - 1 jajko
  3. - 2 różyczki surowego brokuła
  4. - 1 mała marchewka
  5. - ok 3 łyżki mąki
  6. - 1/3 szkl startego sera LUB 1/3 łyżeczki soli LUB płatków drożdżowych
  7. - przyprawy: pieprz, słodka papryka -1 łyżeczka, szczypta kurkumy, 2-3 łyżki koperku (u mnie mrożony)
  8. - dodatki takie jakie lubicie do pizzy 🙂
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg.
  2. 2. Brokuła i marchew zetrzyj na tarce - marchew na małych oczkach.
  3. 3. Ziemniaki zmiksuj na puree z jajkiem i przyprawami.
  4. 4. Do masy dodaj mąkę i ewentualnie starty ser ALE możesz go pominąć lub dodać na wierzch pizzy zaraz po jej upieczeniu.
  5. 5. Masę można wyłożyć na natłuszczoną blachę (smalec gęsi/olej koko/masło klarowane) i uformować w jeden okrągły placek ALE NAJLEPIEJ zrobić kilka mini placuszków bo wtedy pizza jest chrupiąca na całości, a nie tylko na brzegach. Piecz 15-20 min - sprawdzaj poziom upieczenia (im dłużej tym bardziej chrupiąca ale pilnuj by nie przypalić...)
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
dorota
Gość
dorota

Aniu, płatków drożdżowych ma być 1/3 szklanki czy 1/3 łyżeczki?