Tahini na skróty czyli pasta sezamowa z domowej mąki sezamowej. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Tahini na skróty czyli pasta sezamowa z domowej mąki sezamowej. BLW

Finio i ja uwielbiamy tahini! W moim mieście nigdzie nie mogę tej pasty dostać bez cukru, a mój blender nie radzi sobie z mieleniem sezamu… Ostatnio wzbogaciłam swoją kuchnię o elektryczny młynek do kawy Bosch i mogę robić mąkę ze wszystkiego! Huuuuurrrrrrra! Zatem moje tahini to nic innego jak świeżo zmielona mąka sezamowa z dodatkiem dobrego delikatnego oleju tłoczonego na zimno np z orzechów włoskich/sezamowy czy oliwy z oliwek + miód, a w wersji wytrawnej z czosnkiem, cytryną i solą.

Słodkie tahini jest doskonałe do przekładania ciasteczek np domowych oreo czy ciast. Mam zamiar upiec mazurka i posmarować go pastą tahini. Myślę, że wyjdzie pysznie.

12735751_1305958886096440_475984869_n

Dlaczego warto jeść tahini?

Sezam to bogate źródło wapnia, magnezu, cynku i potasu. Dzięki dużej dawce witaminy E wzmacnia i chroni nasz układ nerwowy i wspomaga pracę mózgu. Podobno leczy migreny.

Jednak dr Paul Pitchford sceptycznie podchodzi do spożywania łuskanych nasion sezamu. Masło sezamowe powstaje z całych nasion sezamu zmielonych na pastę, a tahini z ziaren pozbawionych łusek. A zatem w tahini brakuje błonnika oraz wielu minerałów i powinno być w naszej diecie sporadycznie. Dr Pitchford zaleca mielenie ziaren sezamu bezpośrednio przed jedzeniem bo ułatwia to ich trawienie. Najlepiej namoczyć sezam na noc, wysuszyć, delikatnie uprażyć i zmielić. Proces ten zmniejsza działanie kwasu szczawiowego, który wiąże w organizmie wapń. W codziennej diecie najlepiej używać nierafinowanego oleju sezamowego lub masła sezamowego.

Dla kogo? Sezam może uczulać. Na początek dajemy odrobinę. Pierwszy raz synek dostał po roku ale tylko dlatego, że nie potrafiłam jeszcze wtedy zrobić tahini w domu 😉

12834506_1327611183931210_1644246016_n

12696265_1313822058643456_1895241557_n

12767641_1313822091976786_396847616_n 12782008_1313822075310121_1628018005_nSłodkie tahini doskonale pasuje do pieczonych batatowych krążków.

804698_1327045497321112_1464340475_n

Tahini na skróty.
Ukochany krem Filipka i mój. Domowe tahini jemy z fytami z batata, z domowymi oreo, jaglanką lub z łyżeczki 😉 Mam bardzo słaby blender dlatego ziarna mielę w młynku do kawy i dodaję dobry olej.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
Słodkie tahini
  1. • 2/3 szkl sezamu
  2. • 2-3 łyżki dobrego oleju
  3. • 1 łyżka płynnego miodu np lipowego
Wytrawne tahini
  1. • 2/3 szkl sezamu
  2. • 2-3 łyżki dobrego oleju
  3. • 1/2 małego ząbka czosnku
  4. • 3 łyżki soku z cytryny
  5. • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
Wykonanie
  1. 1. Sezam możesz leciutko uprażyć na rozgrzanej patelni ale możesz zupełnie pominąć ten krok. Prażenie wydobywa aromat, podkręca smak i dzięki temu tahini smakuje nieziemsko. Uważaj jednak aby nie prażyć za długo! Ziarenka mają się minimalnie zrumienić od spodu, nie mogą być brązowe czy czarne bo oprócz goryczy tłuszcze zawarte w nasionkach zmienią się w szkodliwe tłuszcze trans. Uprażony sezam przesyp do miseczki i wystudź lub zupełnie omiń ten krok.
  2. 2. Ziarna zmiel w młynku do kawy (ja używam elektrycznego młynka Bosch) na 3 tury. Przygotuj łyżekczę lub drewnianą szpatułkę aby wydobyć pastę sezamową przyklejoną do dna młynka. Sezam jest tłusty i jest to normalne.
  3. 3. Mąkę sezamową przesyp do słoika czy miseczki dodaj wszystkie składniki na słodkie LUB wytrawne tahini i wymieszaj. Olej dodawaj stopniowo aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Tahini możesz przechowywać miesiąc w lodówce - u nas znika w przeciągu maksymalnie 3 dni.
Notatki
  1. Podczas mielenia w młynku do kawy tłusta część ziarenek sezamu osadza się na dnie i trzeba tę pastę zeskrobać łyżką czy szpatułką. Mojego młynka nie mogę umyć pod bieżącą wodą więc dokładnie wycieram go suchą ściereczką i to w zupełności wystarczy.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Celina
Gość
Celina

Czym można zastąpić miód? I właściwie od kiedy zaczęłaś podawać miód, bo czytałam, że maluchom nie powinno się podawać.

Magdalena
Gość
Magdalena

Czy dobrze rozumiem że użyłaś ziaren niełuskanych?