Mleko kokosowe – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Do picia Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe jest przepyszne i w przeciwieństwie do krowiego nie szkodzi nam. Naukowcy dowodzą o jego zbawiennym wpływie na nasze jelita. Doskonałe do placków, muffin, ciast, ciasteczek i do maminej kawki zbożowej czy naszego ukochanego “karobku“. Kupowane w sklepie jest DROGIE i pełne  nieciekawych dodatków więc jeśli jeszcze nie spróbowałaś to do dzieła! Nie dosyć, że robisz własne mleko to jeszcze zostają Ci wiórki, które można wykorzystać zamiast mąki w wielu wypiekach.

Kilka przepisów z koko mlekiem lub pulpą:

Dla kogo? Po 6 miesiącu.

Przygotuj:

Na ok 1 litr mleka:

  • 1 szkl niesiarkowanych wiórków kokosowych (najlepiej bio)
  • 3 szkl przegotowanej ciepłej wody

Sprzęt?

  • Blender! Ja używam wysłużonego “rozdrabniacza” firmy Philips.
  • Sitko
  • Gaza/pielucha tetrowa
  • Garnek

11418195_1143408772351453_1917098974_n (Kopiowanie)

Jak?

  1. Wiórki namocz w garnku na noc w 3 szkl gorącej wody i rano zabierz się za blendowanie 🙂
  2. Rano podgrzej wiórki z wodą aby były ciepłe ale nie gorące.
  3. Przelej namoczone wiórki razem z wodą, w której się moczyły do blendera i miksuj ok 5 min. Aby nie przegrzać blendera rób przerwy. W zależności od pojemności Twojego blendera wlej całość lub część wiórkowej wody gdyż płyn może się wylewać! Ja zwykle robię 3 tury.
  4. Znajdź taki garnek aby całe sitko się nad nim mieściło. Utnij kawałek gazy – tak aby można było wiórki w niej zakręcić i porządnie odsączyć. (Może być pielucha tetrowa).
  5. Wylej zawartość blendera na sito i odsącz wiórki w gazie. Nie wyrzucaj pulpy! To doskonały dodatek do domowych wypieków lub owsianki. Przygotuj sobie jakiś duży kubek i przełóż odsączone wiórki – przechowuj w lodówce. Gazy używaj ponownie – chyba nie istnieje taki blender, który pomieściłby cały ten płyn i trzeba min 2 tur aby nie narozlewać.

Mleko i pulpę przechowuj w lodówce do max 5 dni. Po schłodzeniu na wierzchu mleka tworzy się tłusta skorupa więc najlepiej przechowywać je w butelkach z szeroka szyjką/słoikach. Skorupę należy pokruszyć i dodawać do gotowania.

Kokomleko jest cudownym zamiennikiem mleka krowiego i nadaje się do budyniów, placków, wypieków wszelkiej maści, koktajli owocowych… do kakao czy kawki! Samo z odrobinką syropu klonowego czy innego słodzidła też jest świetne.

koko mleko RYSUNEK

11160140_1104666196225711_973184958_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11146040_1104666206225710_7168831_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11118533_1104666209559043_1517323445_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11292764_1144626908896306_569971910_n (Kopiowanie)

12714355_1300769136615415_663906918_n

Tak kokomleko wygląda po schłodzeniu w lodówce – na górze zbiera się kokosowa śmietanka, która podgrzana upłynnia się. To tu zbiera się cały pyszny kokosowy tłuszczyk.

11158047_1105050599520604_1013852728_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

12319470_1254055297953466_71550933_n

59
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Justyna
Gość
Justyna

Widzę, że używasz wiórek kokosowych firmy bio planet 🙂
Jeśli jednak jest ktoś wygodny może kupić gotowe ekologiczne mleko kokosowe. Duży wybór posiada sklep dietetyczny. Każdy znajdzie więc odpowiednie dla siebie mleko kokosowe. Są zarówno mleka naturalne, z dodatkiem wapnia, słodzone agawą, w puszkach, w kartonach. Naprawdę ten sklep ma olbrzymi wybór.

Natalia
Gość
Natalia

Czy mleko przechowujesz w jakimś specjalnym naczyniu ? 🙂

Alina
Gość
Alina

czyli belbake można spokojnie robić?

ewa
Gość
ewa

Jak zrobić mleko z całego kolosa? Oczywiście już po obraniu i wydobyciu miąższu. Czym się różni taki przepis os przepisu z wiórów?

Aneczka
Gość
Aneczka

Właśnie nastawiłam swoje pierwsze w życiu mleko kokosowe

Justyna
Gość
Justyna

A kiedy wg Pani można wprowadzać nabiał z mleka krowiego do diety dziecka. Moja córeczka ma 9 mies. Nadal zastępuje mleko krowie mlekiem kokosowym. Oprócz tego karmię piersią.

Ula
Gość
Ula

Wczoraj zrobiłam koko mleko i od razu przygotowałam nalesniczki na jego bazie. Wyszły takie pyszne i aromatyczne mniam! 🙂 Kokosowe mleczko u nas zagości,musze tylko w tę najtańsze wiórki się zaopatrzyć,bo zbankrutuje na bio planet 😉

an
Gość
an

Witam. A gdzie kupujesz te wiorki belbake ? Sa w jakimś konkretnym markecie ?

anna
Gość
anna

Hm… z pośpiechu nie podgrzelam namoczonych wiórek tylko od razu zmiksowałam i przecedzilam:/ czy takie też się nada?czy teraz podgrzac?

anna
Gość
anna

Tak właśnie myślałam, dziękuję następnym razem napewno juz będę pamietac;)

Kasia
Gość
Kasia

Witam, od kilku miesiecy podaje mojemu synkowi mleko kokosowo-migdalowe (100g wiorkow kokosowych +100g platkow migdalowych na 1,5L wody). Uzywam tego mleka jako zamiennik mleka krowiego praktycznie do wszystkiego. Jednak jakis czas temu wyczytalam ze z mlekiem kokosowym trzeba uwazac i nie powinno sie go uzywac codziennie…. Ja troche uzaleznilam sie od tego mleka bo jest wspaniale! Uzywam go codziennie, a moj roczny synek dostaje tego mleka w pokarmach miedzy 300-500ml dziennie. Czy faktycznie powinnam uwazac z tym mlekiem?

Wioleta
Gość
Wioleta

Witaj Aniu, od jakiegoś czasu jak tylko znajdę chwilę i pozwolą mi moje dzieci (2.3lata i 7 miesięcy), czytam Twój blog. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i podejście do gotowania dla dzieci. Bardzo bym chciała aby mój 7 miesięczny synek od samego początku odżywiał się zdrowo i smacznie. Niestety moja starsza córka poznała już smak słodyczy i ciężko ją przekonać teraz do wielu potraw… Mam nadzieję, że Twoje przepisy mi w tym pomogą 🙂 Zrobiłam dzisiaj mleko kokosowe i planuje z niego zrobić karobek 🙂 i może jakieś placuszki?! Ja sobie trochę pomogłam i użyłam Thermomixa do wykonania mleka… Czytaj więcej »

Dominika
Gość
Dominika

Gdzie kupić wiórki belbake? Uwielbiam Twoją stronę na razie testowałam kopytka, kąpot z dyni i gofry bo dostałam gofrownice 😀 ale myślę że z wiekiem syna będę mu gotować głównie z Twoich przepisów 😉

Ania M
Gość
Ania M

Witam serdecznie, wczoraj przez przypadek trafiłam na Twojego bloga i się zachwycam 🙂 Super przepisy. Chciałam Wam zdradzić mój sposób na mleko kokosowe. Zawsze mnie odstraszało to przelewanie przez gazę i postanowiłam wypróbować zaparzacza do kawy. dzięki temu odcedzanie wiórek od mleka zajmuje mi 30 sekund. Polecam 🙂 ja mam taki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60241389/

Ewelina
Gość
Ewelina

Już położyłam się do spania, kiedy w poszukiwaniu fajnych przepisów trafiłam na Pani blog ☺ wczoraj byłam na zakupach w Lidlu i akurat kupiłam wiórki kokosowe te które Pani poleca.. to co, że jest już po północy ☺ wiórki zalane wrzatkiem, jutro rano robię moje pierwsze w życiu mleko kokosowe.. jak rzeczywiście jest takie pyszne to koniec z łaciatym 😂😂😂 pozdrawiam

antaaa
Gość
antaaa

Witaj, mama pytanie odnośnie koko śmietany, często zużywam mleko i mi zostaje śmietana. Jak ją przechowywać i ile czasu może postać bez mleka? I drugie pytanie, kiedy Twój Filipek zaczął pomagać Ci w kuchni, od czego zaczęliście?

Joanna
Gość
Joanna

To gotowe mleczko jak się używa, trzeba zmieszać tę wodę z tą skorupą czy tylko skorupe się używa?

Marta
Gość
Marta

Zrobiłam wczoraj, zapowiadało się ekstra, a dziś rano było kwaśne:-( zostawiłam w plastikowym naczyniu w lodówce – czy możliwe ze popsuło się przez plastik?

Ania
Gość
Ania

Mi też skwaśniało, a było w słoiku 🙁

Agata
Gość
Agata

Hej Aniu. Koko mleko zrobione😀karobek wypity😀pytanie tylko-jakbym chciała zrobić koktajl na koko mleku np. Z bananem to muszę je najpierw podgrzać ? I czy można uzywac samej tej ,wody, jeżeli śmietankę sie zużyło wcześniej ? Pozdrawiam

Ania
Gość
Ania

Witaj blw Mamo☺ Dziś zrobiłam koko mleko, pyszne ❤ Od razu przyszło mi na myśl, czy bym mogła zastąpić jedno karmienie córki tym mlekiem? Karmię piersią, córka zaczęła 9ty m-c. Dodatkowo blw. Ale cycuś jest nadal na żądanie, czyli wielokrotnie w ciągu dnia, czasem “100” razy w nocy🙈Przyznam, że trochę już mnie to męczy 🙁

Klaudia
Gość
Klaudia

Witaj:) Na pewno spróbuję tego mleka, tylko kupię wiórki bez siarki! Proszę powiedz mi czy podawanie jogurtu naturalnego, czy serka bielucha jest niezbyt dobrym rozwiązaniem przed rokiem? Tzn wiadomo, że nalezy też wprowadzać nabiał, ale nie ukrywam, że jak córka (niebawem będzie miała roczek) nie chce zbytnio nic z rana zjeść, to jogurt jest zawsze wybawieniem. Jego chętnie zjada, a że wracam do pracy w styczniu (nadal karmię) boję się, jak sobie poradzi bez mojego pokarmu. Nie ukrywam nie jestem fanką stania przy garach, nie mam jakiegoś doświadczenia w kuchni także ratują mnie proste i dość szybkie rzeczy :D. Potrzebuję… Czytaj więcej »

Aneta
Gość
Aneta

dziś zrobiłam pierwszy raz mleko kokosowe, musiałam odstawić malucha od piersi bo jestem w drugiej ciąży i bolał mnie brzuch.. Po sztucznym zaczął ciągle mieć katar, migdałowego nie chciał, a kokosowe pije ze smaczkiem 🙂

Szczęśliwa Mama

Klaudia
Gość
Klaudia

Jeśli zalewam wiórki na noc, to mają stać one w temperaturze pokojowej czy lodówce? Czy mleko ma słodkawy, czy kwaskowaty posmak?

Monika
Gość
Monika

Witam
Pyszne wyszło 🙂 oby jutro też było takie. Czy chowając do lodówki powinnam zakręcić słoik czy tylko przykryć np folią spożywczą? Nie chcę żeby łapało zapachy z lodówki 😉 Oby do jutra nie skwaśniało 😮
Dziękuję Pozdrawiam 🙂