Kochamy pizzę! Robię ją z plantanów lub dyni. Kiedyś próbowałam z kalafiora ale kalafiora wolimy w plackach lub takich.
Ten spód jest genialny gdy masz mało czasu, pustkę w głowie i ugotowane ziemniaki 😉 Zamiast marchewki i brokuła możesz dorzucić inne warzywa. Ciasto najlepiej rozłożyć na blaszkę w formie pizzerek bo wtedy są całe chrupiące, a jeden duży placek (jak na zdjęciach) w środku jest już miękki – ale Filipowi wcale to nie przeszkadzało 😉
WAŻNE! Nigdy nie “przemycam” warzyw Filipkowi bo zwykle to on dorzuca poszczególne składniki do miski i doskonale wie co w pizzy itp jest. Jeśli z jakiegoś powodu nie gotujemy razem to rozmawiamy o składnikach w trakcie jedzenia. Ukrywanie i przemycanie czegoś sprawia, że dziecko zacznie myśleć, że warzywa są okropne, a jeśli będzie ich dotykało i wąchało w czasie gotowania są duże szanse, że kiedyś spróbują 🙂
Dla kogo? W przepisie jest jajko więc alergikom trzeba je jakoś zastąpić. Myślę o łupinach babki jajowatej hmmmmm Pizzę można serwować przed 12 miesiącem życia ale nie jako pierwszy posiłek rzecz jasna.
Filipek zjadł połowę pizzy. U nas “wszystko” było już w środku więc zaserwowałam z sosem czosnkowym: jogurt naturalny pełnotłusty (ok 3 łyżki) + przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku + 1 łyżeczka soku z cytryny + szczypta soli (12m+)
- - 4 średnie ugotowane ziemniaki
- - 1 jajko
- - 2 różyczki surowego brokuła
- - 1 mała marchewka
- - ok 3 łyżki mąki
- - 1/3 szkl startego sera LUB 1/3 łyżeczki soli LUB płatków drożdżowych
- - przyprawy: pieprz, słodka papryka -1 łyżeczka, szczypta kurkumy, 2-3 łyżki koperku (u mnie mrożony)
- - dodatki takie jakie lubicie do pizzy 🙂
- 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg.
- 2. Brokuła i marchew zetrzyj na tarce - marchew na małych oczkach.
- 3. Ziemniaki zmiksuj na puree z jajkiem i przyprawami.
- 4. Do masy dodaj mąkę i ewentualnie starty ser ALE możesz go pominąć lub dodać na wierzch pizzy zaraz po jej upieczeniu.
- 5. Masę można wyłożyć na natłuszczoną blachę (smalec gęsi/olej koko/masło klarowane) i uformować w jeden okrągły placek ALE NAJLEPIEJ zrobić kilka mini placuszków bo wtedy pizza jest chrupiąca na całości, a nie tylko na brzegach. Piecz 15-20 min - sprawdzaj poziom upieczenia (im dłużej tym bardziej chrupiąca ale pilnuj by nie przypalić...)
Aniu, płatków drożdżowych ma być 1/3 szklanki czy 1/3 łyżeczki?
Hej Dorota! 1/3 szkl – juz poprawiam! Dzięki!