Znacie już z bloga książkę kucharską dla dzieci “Wesoła kuchnia. Wierszyki dla dzieci”, a dziś pierwszy przepis z tej książki z moimi małymi zmianami. Najważniejsze to wyrzucenie masła roślinnego (!) czyli chyba najgorszego dla zdrowia człowieka tłuszczu.
Kręcą się w kuchni Zosia i Jacek,
Bo mama piecze z kruszonką placek.
Już mikser tańczy razem z żółtkami.
Jakie to pyszne, spróbujcie sami!”
Wyrasta ciasto pulchne, pachnące.
Będzie się piekło złote, gorące.
Już na ten placek wszyscy czekają.
I niecierpliwie ślinkę łykają.
Wiersz napisała pani Elżbieta Śnieżkowska-Bielak i znajdziecie go (obok 29 jej wierszy!) w książce “Wesoła kuchnia”, którą gorąco polecam.
Filipek pierwszy raz jadł ciasto z kruszonką więc po początkowym rozczarowaniu “zepsutym” ciastem wyjadł wszystkie swoje “ciasteczka” i moje, a potem zabrał się za ciacho. Ilość słodzidła w moim wydaniu ograniczona jest do minimum więc pamiętaj, że ważne są tu wybrane owoce, które robią z tego ciasta coś w stylu słodkawej bułki z dżemem 😉
Dla kogo? W przepisie są jajka.
Filipek zajada z talerzyka bambusowego, a zastawa (jest jeszcze miseczka) jest idealna do gorących czy zimnych dań. My jesteśmy zachwyceni! Liska i nie tylko 🐸🐮🐝🐻🦋🐧 kupisz na Abebe.pl 🙂
Uroczą zastawę z organicznego bambusa Pure Kids znajdziesz w sklepie Abebe.pl
Przepis idealny do robienia z dzieckiem! Od miksowania, dolewania oleju, wsypania rodzynek, wymieszaniu mąk…aż wreszcie do posypania ciasta owocami i kruszonką! Super zabawa 🙂
- • 3 jajka (temp.pokojowa)
- • 1 dojrzały banan
- • 1/3 szl rodzynek bez siarki (zalej gorącą wodą na 15-30min)
- • ½ szkl stopionego oleju kokosowego (może być bezzapachowy) lub masła klarowanego
- • 1 szkl owoców np mrożonych jagód
- • 1 i ¾ szkl mąki (u mnie: 1 szkl mąki gryczanej + ¾ domowej kokosowej)*
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • Kruszonka: 3 łyżki oleju kokosowego, 3-4 łyżki mąki (u mnie 3 gryczanej i 1 kokosowa), 1 łyżka syropu klonowego czy melasy itp
- 1. Włącz piekarnik: 170C, góra-dół
- 2. Stop olej kokosowy i przelej do szklanki aby szybciej przestygł. Do blendera z ostrzem „S” wbij jajka i banana. Zmiksuj do uzyskania bąbelków. Wlej olej i odsączone, rozmiękkczone rodzynki. Miksuj ok 1min.
- 3. Do miski wsyp mąki i proszek do pieczenia (możesz dodać szczyptę ulubionych przypraw - my dodaliśmy zmielony anyż - ok 1/5 łyżeczki). Wymieszaj.
- 4. Mąkę przesyp do blendera lub odwrotnie - masę płynną przelej do mąki 😉 Wymieszaj łyżką i wylej na niedużą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u nas: 25/20cm). Posyp wybranymi owocami (najlepiej gęsto bo ciasto bez jagód jest mało słodkie, a z jagodami idealne).
- 5. Kruszonka: wszystkie składniki zagnieć rękami - jeśli zlepi w kulę jak na ciasteczka koniecznie dodaj więcej mąki aby masa zaczęła się kruszyć. Pokrusz ją na wierzch ciasta i wstaw je do piekarnika na ok 30 min. [Piekarnik w „naszym” nowym mieszkaniu ma starte programy więc nie wiem czy ustawiam na góra-dół czy termoobieg...Szybko też wszystko przypieka więc zaglądam często już po 20min. W oryginale ciasto miało się piec 40min w 170C - u mnie 30 min to był już max!]
- Filipek po raz pierwszy jadł ciasto z kruszonką i kiedy je zobaczył zmartwił się, że ciasto się popsuło 😉 Powiedziałam mu, że to takie malutkie ciasteczka i najpierw wyjadł swoje, a potem moje 😉 Ciasto bardzo mu smakowało. Czuć trochę grykę ale to dlatego, że dałam absolutne minimum słodzideł.
- *Mąka gryczana jest wyczuwalna, a ja rzadko ją wyczuwam. Możesz ją zamienić na orkisz lub owsianą. Ciasto jest minimalnie słodkie i ważne aby było dużo jagód. Można też dosłodzić 😉
- W oryginalnym przepisie nie ma cukru czy zastępnika! Ale mąka pszenna jest jak wiadomo inna i ciasto ma pewnie imitować bułkę z dżemem.
Cześć! Ciasto bardzo smaczne! Zastanawiam się czy wyjdzie też z innymi owocami?
hej Aneta! Na pewno – mnie marzą się węgierki mmmmm Myślę, że mrożone wiśnie czy nawet gruszki i jabłka, banan tez byłyby super i chyba fajnie gdyby je pomieszać 🙂 Ja dziś dojadałam ostatni wypiek ale nadal z jagodami bo kupiłam duże opakowanie mrożonych 😉
Gdzie zaopatruje się Pani w olej kokosowy, niesiarkowane suszone owoce? Szukam sprawdzonego miejsca i takiego, gdzie nie zbankrutuję, robiąc zakupy.
Podziwiam Pani bloga i korzystam, ostatnio niemal codziennie. Super miejsce.
Witaj Gosiu! Baaaaaaardzo mi miło 🙂
Olej koko, płatki drożdżowe, karob, makaron gryczany, proszek do pieczenia bg, żelatynę bio, olej konopny itp kupuję na MarketBio.pl bo ceny chyba najlepsze!
Owoce niesiarkowane kupuję stacjonarnie – firma Hellio ma nawet morele, śliwki, morwę i figi bez siarki! Super też jest BioPlanet i Symbio ale u mnie widuję tylko w Piotr i Paweł. W lidlu są niesiarkowane wiórki koko <3 i orzechy różne, a ostatnio dodali do ofery chipsy jabłkowe - w składzie jabłka <3