Stworzyliśmy z Filipkiem przepyszne pieczone placuszki. Słodzone jedynie jabłkiem i bananem. Mocno kokosowe bo zamiast domowej koko mąki dodaliśmy koko wiórki, które dają cudowny aromat. Placuszki na ciepło są nieziemsko dobre ale na zimno zmieniają się w słodkie ciacha idealne do blwboxa.
Dla kogo? W przepisie jest jajo i myślę, że jeśli rozgnieciecie banana widelcem na papkę i dodacie mniej wiórków (dodaj 2 łyżki, wymieszaj i zobacz czy masa dobrze się klei) to ciacha też wyjdą. Postaram się przetestować jakiś zamiennik jajka (odradzam len mielony bo ciacha piekę w 180C, a len pieczemy do 140C).
Zjadaliśmy z masełkiem i powidłami z węgierek.
Tak wygląda mój mały Chomik! Kiedy na dużym talerzu zostały tylko 4 placuszki…spryciarz zabrał wszystkie na swój talerzyk! Nie dał rady ich zjeść więc ponagryzał wszystkie 😉
- -1 duży banan
- -1 jabłko
- -2 jajka
- -1 płaska łyżeczka domowej przyprawy korzennej (cynamon+gałka+kardamon+imbir)
- -1 czubata łyżka mąki gryczanej
- -1/2 - 2/3 szkl niesiarkowanych wiórków kokosowych (u mnie Belbake)
- -1/2 łyżeczki masła klarowanego/oleju koko do natłuszczenia papieru
- 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg.
- 2.Jajka roztrzep rózgą. Dodaj mąkę, przyprawy i wymieszaj aż się dobrze połączą.
- 3. Zetrzyj jabłko i banana na tarce - grube oczka. Dodaj do miski z masą jajeczną. Wymieszaj. Dodaj 1/2 szkl wiórków koko (jeśli masa będzie luźna dosyp jeszcze 1-2 łyżki).
- 4. Wykładaj łyżką na przygotowaną blaszkę (wyłożoną lekko natłuszczonym papierem) i spłaszczaj wyrównując brzegi. Piecz ok 12 minut.
- Jeśli nie posiadasz funkcji termoobiegu to ciasteczka piecz kilka minut dłużej ale zaglądaj do nich bo wiórki szybko się palą!
A czemu len pieczemy do 140 stopni?
Dzisiaj mamy dzień w kuchni z blwmamą;)
Na śniadanie owsianka z rodzynkami na domowym koko mleku.
Na I danie;) frytki z batata u nas z surówką z kiszonej kapusty, którą syn nagle pokochał.
Na II danie jabłkowe risotto z kaczymi udkami pieczonymi w soku jabłkowym z tartymi buraczkami.
Na podwieczorek pralinki z batata (matko, jakie to dobre!!!!) a jeśli nie posmakują synkowi to będą te placuszko – ciacha.
A kolacja to jeszcze niewiadoma. Właśnie szukam inspiracji u Ciebie Aniu;)
Dorota! Piękny jadłospis ułożyłaś 🙂 Na kolację pieczone kotleciki ziemniaczane z kiszoną kapustą – będą dziś na blogu…z okropnymi zdjęciami ale Filipka właśnie dopadł katar i mało mam czasu na fotki 😉
Dziękuję <3 <3 <3
Pokusiłam się o zrobienie tych placuszkow i , jak wszystkie przepisy na tym blogu wypróbowane przez moją rodzinę, okazały się nieziemsko dobre! Dziecina moja jak zobaczyła, że jeszcze jest jeden w piekarniku to capneła go i poszła wcinać tam gdzie mama jej nke widzi i jej nie podgryzie 😉
hahahaha dzięki Kochana za ten komentarz <3
PS: my ostatnio odkryliśmy czerwoną morwę, która faktycznie jest czarna i dużo mniej słodka od białej. Filip myślał, że to jego ukochana morwa w czekoladzie więc troszkę się zdenerwował 😉 ale wystarczyło, że sięgnęłam do miseczki i szybko sprostował, że to jest jego miseczka i zjadł wszystko 😉
Pozdrawiam cieplutko!
Fajny przepis z jajem nie próbowałam. Mam przepis na ciastka bananowe- czyli zblendowany banan jest bazą i sypiemy do tego wszystko co tylko znajdziemy w szafkach 😉 ziarna, płatki, bakalie – jeśli ktoś lubi słodsze. W zależności od tego co się dorzuci mogą sie okazać bardziej do żucia ( tak jest w przypadku płatków orkiszowych, czy owsianych)
Hej Agata! Na bananie mamy opanowane ciacha (amarantuski, owsiane) ale jak alergii na jajo brak to świetnie bo masz ich więcej 😉
Ciastka smakują obłędnie! Zajadaliśmy ze smakiem z moim 10 miesięcznym Filipem:-) do tego dla mamy kakao na domowym mleku koko, dla Filipka samo mleko, poniedziałek od razu lepszy:-)
Na poniedziałek najlepsze 🙂 Bardzo się cieszę Aniu <3
Czy próbowała Pani zrobić ciacha bez jajka? Mój synek jest niestety uczulony… 🙂
Agnieszka myślę, że banan powinien dać radę ale starte jabłko odsącz dobrze z soku, banana rozgnieć widelcem i dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mąki i wiórków będziesz potrzebować mniej. Dosypuj aby uzyskać gęstą masę – ciasteczka nie mogą się rozlewać kiedy wyłożysz je łyżką na blaszkę. Polecam jeszcze te ciasteczka BEZ JAJKA 🙂
–Amarantuski
–Marchewkowo-kokosowe
–Orkiszowe zamiast mąki orkiszowej możesz dać gryczaną czy owsianą, koniecznie z amarantusem ekspandowanym
–z płatków owsianych + banan
Napewno wszystko wypróbuję: ) przy małym alergiku trzeba kombinować. Dziękuję za rady: )
Super przepis ! Po którym miesiącu mozna podawać dziecku?
Rewelacja ciasteczka!!! Dałam tylko inna mąkę, bo nie miałam gryczanej (jaglana i zwykła pszenna pomieszane pół na pół)
Dziękuję za komentarz <3
A jak z mrożeniem tych placuszków? Można? A jak tak to kiedy lepiej, przed czy po upieczeniu?
Olga! Po upieczeniu. Tylko musisz przełożyć papierem śniadaniowym itp żeby się nie posklejały.