Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Placki jaglano-dyniowe z pieca. BLW

Znacie nasze placki jaglane? To ich jesienna modyfikacja. Kuzynka Filipka zajadając placuszki co kęs wołała “pycha!” więc dzielę się przepisem z Wami. Filipek też je bardzo lubi. Placki są świetne na zimno do lunchboxa.

Dla kogo? W przepisie są jajka. Będę próbować je zastąpić mąką ziemniaczaną.

14877190_1577859998906326_1473871871_n

14872587_1577859928906333_2011733235_n

14875128_1577859812239678_318687593_n

14914743_1577859858906340_524449631_n 14914568_1577859948906331_990974739_n

Na zdjęciu wyżej widać “spuchnięte” placuszki, a niżej już te docelowe ochlapnietę 😉14872678_1577859838906342_2020005370_n

Tu wersja z puree z pieczonej dyni – około 1 czubata łyżka. Podane z dżemem malina-banan mmmm14914980_1577875452238114_1482632973_n(1)

14877883_1577859898906336_789543404_n

Placki jaglano-dyniowe z pieca
Porcje 12
Przepyszne i bardzo łatwe placuszki/ciasteczka. Smakują również na zimno więc idealne do lunchboxa. W przepisie jest jajko. Placki najlepiej zaplanować jak nie macie pomysłu na kaszę zalegającą w lodówce - czas gotowania kaszy nie jest wliczony w czas przygotowania.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
22 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
22 min
Składniki
  1. • 1 szkl i ok 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej*
  2. • 2 jajka
  3. • 5-7 daktyli (zalać gorącą wodą na 15min)
  4. • 2 łyżki startej na małych oczkach tarki dyni
  5. • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  6. • szczypta kardamonu
  7. • odrobina oleju koko lub masła klarowanego do natłuszczenia papieru
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C z funkcją termoobiegu. Jeśli jej nie masz placuszki będą piekły się dłużej.
  2. 2. Daktyle odcedź i włóż do wysokiej miski. Zmiksuj blenderem ręcznym. Dodaj jajka i blenduj aż masa się mocno spieni, a daktyle dobrze połączą się z jajkiem. Dodaj kaszę jaglaną i zmiksuj ale nie tak zupełnie na gładko.
  3. 3. Dodaj mąkę, kardamon i startą dynię. Wymieszaj łyżką.
  4. 4. Masę wykładaj łyżką na blaszkę (ciasto nie może się rozlewać) z natłuszczonym papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzi ok 12 - 13 placuszków (łyżka masy na placka). Piecz 10 -12 min.
  5. Placuszki po wyjęciu z piekarnika są lekko nadmuchane ale szybko opadają. Są przepyszne i wcale im to ochlapnięcie nie przeszkadza. Możesz dodać proszek do pieczenia ale myślę, że nie ma takiej potrzeby.
Notatki
  1. *Kaszę jaglaną najpierw moczymy w wodzie - jak groch - po co najmniej 1h (najlepiej zamoczyć na noc) kaszę wylewamy z wodą na sitko, płuczemy, przerzucamy do garnka, zalewamy odpowiednią ilością wody czy mleka koko (1 część kaszy na 2 części wody) i gotujemy ok 10-15min pod przykryciem na wolnym ogniu. Zostawiamy do zupełnego wchłonięcia wody.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Placki jaglano-dyniowe z pieca. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Emilia
Gość
Emilia

Dobry wieczór ☺️ Ja mam tylko szybkie pytanie a propos daktyli, czy one pełnią tu rolę słodzidła czy może, w co wątpię ;), są trochę ważniejsze i niezbędne by placki się udały? Właśnie się za nie zabierałam, gdy spostrzegłam, że akurat daktyli to już nie mamy…
Pozdrowienia i przy okazji bardzo dziękuję za pomoc w zdrowym żywieniu mojego synka! Podziękowania również w jego imieniu ☺️🎃
Emilia

wpDiscuz