Zupa dyniowa z nutką imbiru i kostkami polenty. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Zupa dyniowa z nutką imbiru i kostkami polenty. BLW

Jeszcze kilka miesięcy temu Filipek przepadał za zupami krem, a teraz woli zupy z widocznymi składnikami. Nie poddaję się jednak i tym razem udało się! Zjadł pół miseczki bo do zupy podałam wytrawną polentę, którą maczał w zupce. Zupę posypałam też jego ulubionym zielonym groszkiem co bardzo go ucieszyło i pozytywnie nastroiło do spróbowania czegoś za czym nie przepada.

Dla kogo? Po 6 miesiącu (możesz pominąć imbir w porcji dla dziecka). Podaj do kubeczka lub nakładaj na krótką plastikową łyżeczkę i podaj dziecku do rączki. Nie spodziewaj się, że w pierwszych tygodniach dziecko sprawnie poradzi sobie z zupą. Tu nie o to chodzi. Nauczy się – naprawdę! Cierpliwość się opłaci 🙂

14315434_1513737868651873_374156829_o

14360273_1513737898651870_1616188589_oGorącą polentę wylewam na duży, głęboki talerz (taki babciny do serwowania ciasta) i czekam aż zastygnie (10-15 min w zależności od grubości). Kroję nożem i podnoszę silikonową szpatułką. Z każdą chwilą polenta będzie coraz bardziej zwarta – Filipek uwielbia ją również na zimno. My wolimy na ciepło i tak staram się ją serwować. Zobacz też przepis na wytrawną i słodką polentę.14375359_1513737938651866_1896796877_oMożesz ją kroić na kwadraciki.

14329402_1513737988651861_432159288_olub trójkąciki 😉

14360239_1513737971985196_1102948862_o

Łatwa zupa z dyni z kostkami polenty.
Bardzo łatwa zupa, która dzięki polencie syci naprawdę na długo. Filipek nie lubi pestek dyni więc podaję mu z groszkiem. To doskonała zupa na jesień. Czas przygotowania zawiera czas mieszania polenty i krojenia kawałka dyni. Zakładam, że bulion już masz - przepis na blogu.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
50 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
50 min
Składniki
  1. • 1-1,5 litra bulionu warzywnego*
  2. • 1/2 średniej wielkości DYNI
  3. • 1/4 łyżeczki imbiru
  4. • 1 łyżka masła
  5. • garść groszku/prażonych nasion dyni
  6. POLENTA
  7. • 2/3 szkl grysiku kukurydzianego bio (nie GMO)
  8. • 3,5 - 4 szkl bulionu warzywnego
  9. • 2 kopiaste łyżki masła
  10. • duży, głęboki talerz o śr.26-28cm
Wykonanie
  1. 1. ZUPA: Wlej wywar do garnka i dodaj pokrojoną w dużą kostkę dynię. Dynia powinna minimalnie wystawać nad powierzchnią. Gotuj aż dynia będzie zupełnie miękka - około 10-15 min. Zmiksuj na gładko. Dopraw imbirem, dodaj masło.
  2. 2. POLENTA: do garnka wlej część wody (ok 1,5 szkl) i zagotuj. Wrzuć polentę i ciągle mieszaj. Kiedy polenta wchłonie praktycznie cały płyn dolej 2 szkl bulionu, dodaj masło (!!!)** i mieszaj aż kaszka stanie się bardzo gęsta. Wylej ją na talerz i poczekaj aż przestygnie. Pokrój ją nożem w kwadraty/prostokąty/trójkąty i podnoś silikonową szpatułką. Z każdą chwilą polenta będzie coraz bardziej zwarta. Ciepła jest wręcz uzależniająca. Filipek lubi też zimną - my zdecydowanie na ciepło.
Notatki
  1. *Wpisz w lupkę "bulion" i wyskoczy Ci mój przepis na cudowny bulion. Czasem robię bardzo ubogi wywar z podstawowych warzyw (marchew, pietruszka, cebula, por, listki laurowe, ziele angielskie...) i polenta nadal wychodzi pyszna!
  2. **Bez masła polenta straci to coś. Nie bój się dobrego tłuszczu bo on niezbędny jest do prawidłowego rozwoju dziecka. Możesz użyć masła klarowanego czy oleju koko.
  3. POLENTA: jeśli nie zjecie wszystkiego to polentę włóż do lodówki, a potem odgrzej na suchej patelni lub w rozgrzanym piekarniku. Można ją też lekko podsmażyć.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

1
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
wioleta
Gość
wioleta

super pomysł, musze też spróbować 🙂