Obiady Przepisy

Oszukane gołąbki z przepisu Babci. BLW

Odkąd moja Babcia wprowadziła rewolucję gołąbkową te „normalne” już mi nie smakują. O Filipie nawet nie wspomnę 😉 Wielki kawał kapuchy? O nie! Dlatego te gołąbki kapuchę mają już w swym smakowitym wnętrzu. Są naprawdę łatwe ale jest z nimi trochę zachodu bo kapustę trzeba zetrzeć, ugnieść… ale warto! Nie dosyć, że smaczne to masz obiad na co najmniej 2 dni 🙂 30 kotletów z 0,5 kg mięsa 🙂

Dla kogo? Po 6 miesiącu. Nie dałabym ich jako pierwszy posiłek bo jednak lepiej zaczynać z podstawowymi produktami: duszone warzywa, uduszone mięso. W przepisie są 2 jajka, które pewnie można obejść. Wiem, że wiele mam kupuje dziecięcą kaszkę ryżową tylko do kotletów właśnie bo podobno kaszka ta świetnie klei.

14081298_1475512875807706_1741732468_n

14017648_1475512499141077_1631375452_n 14081119_1475512622474398_707051268_n 14017901_1475512765807717_737408607_n 14081268_1475512845807709_171099176_n 14017639_1475512575807736_2095725486_n

14012047_1475512419141085_1369809951_n

14017930_1475512952474365_1995038717_nCzasem zjada tak 😉 Widelec i łyżka świetnie ćwiczą cierpliwość i koordynację!

14017789_1476498829042444_1828353224_n

Oszukane gołąbki z przepisu Babci. BLW
Porcje 30
Oszukane gołąbki są delikatne i przepyszne. Będą smakowały wszystkim w rodzinie! Odpowiednie dla najmłodszych.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 hr 15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 hr 15 min
Składniki
  1. • ½ główki kapusty (średnia lub mała) + sól
  2. • ½ kg mięsa mielonego z indyka
  3. • 1 szkl ugotowanego białego ryżu (1/2 szkl surowego)
  4. • 2 małe cebule
  5. • 2 jajka
  6. • przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu, 1/3 kurkumy, 1 płaska soli, 1 czubata koperku
  7. • mąka gryczana do obtaczania kotletów
  8. • 3 łyżki masła klarowanego (do obsmażania)
  9. • sos do duszenia: 2/3 butelki passaty pomidorowej + 1/3 szkl wody, 1 ząbek czosnku, kilka listków laurowych, natka pietruszki (jak na zdjęciu)
Wykonanie
  1. 1. Ugotuj ryż (ja wcześniej moczę).
  2. 2. Do dużej miski zetrzyj drobno kapustę (można dodatkowo pociąć kapustę nożycami kuchennymi - kiedy kapusta już jest w misce). Posól kapustę (1 płaska łyżeczka) i wymieszaj ręką. Ugnieć kapustę w misce pięścią i odstaw na co najmniej 30 min aby kapusta zmiękła i puściła soki.
  3. 3. Cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  4. 4. Wyciśnij sok z kapusty: bierz niepełną garść kapusty w rękę i wyciskaj z wody nad zlewem - wyciśniętą kapustę wkładaj do innej miski.
  5. 5. W dużej, wysokiej misce roztrzep jajka. Dodaj przyprawy i cebulę i wymieszaj (widelcem). Dodaj mięso i znowu wymieszaj widelcem. Dodaj ostudzony ryż oraz kapustę i wymieszaj ręką.
  6. 6. Na duży talerz wysyp mąkę (ok 1/2 szkl). Lep nieduże kotleciki - co 3, 4 kotlety zwilż dłonie wodą - i obtaczaj w mące.
  7. 7. Obsmaż na maśle klarowanym na dużej patelni. Kotleciki powinny być białe - nie chcesz ich usmażyć, a jedynie obsmażyć aby nie rozpadły się podczas duszenia). Każdą partię kotletów układaj na dnie dużego garnka. Zalej sosem i duś pod pokrywką przez ok 45 min - aż kapusta będzie zupełnie miękka.
  8. Kotleciki zwykle układam piętrowo i tylko "parter" dokładnie zakryty jest passatą. "Górne" kotlety tylko spodem dotykają do sosu dlatego należy je po 15-20 min obrócić.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

14 komentarzy do "Oszukane gołąbki z przepisu Babci. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
laminacocina
Gość

Dużo roboty ale myślę że warto 🙂

dorota
Gość
dorota

Zrobione i zjedzone. Bardzo dobre. Ja tylko zamiast ryżu dałam kaszę jaglaną, do mięsa łyżeczkę octu balsamicznego (bo lubię go w gołąbkach tradycyjnych) a do sosu jeszcze trochę słodkiej i ostrej papryki.
Trochę pracochłonne, ale i tak planowałam ugotować więcej kaszy na moją ulubioną sałatkę z grillowaną cukinią i fetą. No i miałam ochotę na surówkę z białej kapusty. Więc i tak bym spędziła trochę czasu w kuchni. A tak mam obiad, kolację dla siebie i jeszcze ugotowałam krupniczek dla synka na jego kolację;)

NATALIA
Gość
NATALIA

Jeśli mogę coś polecić to przy gotowaniu zwykłych gołąbków na dnie garnka układam pokrywki od słoików wtedy nie przywierają do dna garnka i nie przypalają się. Oczywiście jeśli pilnujemy by sos się nie wygotował 🙂

Sylwia
Gość
Sylwia

Witaj. Świetny blog. A gołąbki w tej wersji uwielbiam. Właśnie “siedzą” w piekarniku. Wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, zalałam sosem. Pozdrawiam serdecznie!

aga
Gość

A można zrobić z kapusta pekińska? Ja takie zawsze robiłam z pekinka właśnie i zastanawiam się, czy można podać dziecku?

daria
Gość

mam pytanie dla upewnienia się – mięso w puncie 5 dodajemy surowe ?

wpDiscuz