Letnie Curry z Ciecierzycą. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Letnie Curry z Ciecierzycą. BLW

Proste, tanie danie idealne na lekki obiad czy kolację. Do jego przygotowania używam ulubionych warzyw z ogrodu: cukinii, fasolki szparagowej, młodej marchewki. Czasem dodaję też kawałeczek batata i bakłażana. Od dłuższego czasu kiełkuję strączki i odkryłam, że wystarczy je kiełkować 12h (do puszczenia malutkich pędów) i wtedy trafiają do lodówki, a ja gotuję je kiedy mamy na nie ochotę (bo to jedna z ulubionych przekąsek Filipka) albo dodaję do zup czy curry.

Dla kogo? Curry jest łagodne ale na pierwszy posiłek raczej się nie nadaje 😉 W przepisie jest sól ale można ją zupełnie pominąć. Do 18mca odejmowałam porcję Filipka i dopiero wtedy soliłam.

Na zdjęciach cukinia wygląda jak ogórek kiszony 😉 Sfotografowałam wersję gdzie nie tarłam warzyw ale zwykle część trę, część kroję w kostkę lub słupki. Czasem wszystko mieszam i podaję jako “zupkę”, a czasem podaję osobno ryż i curry.

13649457_1449679245057736_1331565816_n

13664288_1449679351724392_1158326052_n

13819885_1449682861724041_992954447_n

13817110_1449679328391061_1594702625_n

13823536_1449679198391074_2101968850_n

13823551_1449679295057731_982746729_n

Letnie łagodne Curry z Ciecierzycą
Porcje 4
Pyszne letnie curry przemycające moc sezonowych warzyw. Bardzo łatwe w przygotowaniu.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
Składniki
  1. • 1 mała cukinia (1 szkl pokrojonej w kostkę)
  2. • 1 marchewka (w kostkę, krótkie słupki, starta)
  3. • 1 biała cebula (w kostkę)
  4. • 5-7 fasolek szparagowych
  5. • 1 ząbek czosnku
  6. • kawałek imbiru (0,5 - 1cm)
  7. • 1 łyżka octu jabłkowego - można pominąć
  8. • 1 szkl kiełków ciecierzycy
  9. • 1,5 szkl mleka kokosowego ze śmietaną (u mnie domowe) LUB 1 szkl bulionu warzywnego/rosołu + 1/2 szkl koko mleka
  10. • Przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki; szczypta czarnego pieprzu, soli, kolendry (zmielonej); mniejsza szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, zmielonych goździków
  11. • garstka drobno posiekanej natki pietruszki/lubczyku (u mnie mix obu)
  12. • Masło klarowane/oliwa z oliwek/olej kokosowy do smażenia (1 czubata łyżka)
  13. Serwuj z białym ryżem
Wykonanie
  1. 1. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Część cukinii pokrój w kostkę, część w krótkie, cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj fasolkę - odetnij ogonki i wyciągnij włókna; pokrój na pół lub na trzy części.
  2. 2. Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek wyciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na rozgrzanej patelni topimy solidną łyżkę tłuszczu i wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy warzywa: marchew i fasolkę [cukinię dodamy na końcu] i chwilę podsmażamy. Wlewamy koko mleko/ i bulion warzywny, przykrywamy pokrywką. Duś przez ok 10 min. Dodaj przyprawy, (ocet), kiełki CIECIERZYCY i pomieszaj. Przykryj pokrywką i duś kolejne 10 min. Teraz dodaj cukinię. Kiedy będzie już miękka curry jest gotowe 🙂
  3. Pamiętaj aby w międzyczasie ugotować ryż [najlepiej rano przepłucz go i zalej wodą, przed planowanym gotowaniem odlej wodę, przepłucz i ugotuj w świeżej wodzie]. Udekoruj natką pietruszki.
  4. Curry można serwować z makaronem warzywnym z cukinii i marchewki.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
alicja
Gość
alicja

A z brązowym ryżem myślisz, że będzie smaczne?