Już od roku obiecuję dodać nasze przykładowe menu więc oto i nasz jadłospis sprzed dwóch tygodni. Przepisy, które znajdziecie na blogu w nazwie mają link, który Was do nich szybko przeniesie. Do końca sierpnia uzupełnię wszystkie przepisy zaczynając od “oszukanych gołąbków” mojej Babci, które Finio uwielbia <3
Mieszkamy na wsi i korzystamy z jej dobrodziejstw do tego stopnia, że przez kilka miesięcy w roku nie musimy kupować zieleniny, co naprawdę ułatwia przygotowanie posiłków i zmniejsza liczbę zakupowych toreb. Nie wiem jak jest u Was ale ja najbardziej nie lubię robić zakupów! Samo gotowanie jest całkiem przyjemne ale te zakupy brrrrrr Czasem gdy Filipek ma gorszy dzień zamiast planowanych gofrów podaję chlebek żytni z serkiem bo Filip bardzo rzadko je chleb i w ciężkich chwilach kromka chleba lub ukochana owsianka 4 dni z rzędu ratuje życie. Czasem na obiad jest kryzysowy makaron z jajkiem i jakimś warzywem ale są tygodnie, że wszystko idzie z planem 🙂
LATO menu na tydzień | ŚNIADANIE | OBIAD | KOLACJA | PRZEKĄSKI | PRZYGOTUJ | |
---|---|---|---|---|---|---|
PON | Jajecznica z cebulą i batatem + sałata itp | Pomidorówka ze świeżych pomidorów z ryżem Resztka królika | Wstążki Jamiego z groszkiem | Muffinki bananowe Młoda marchew + kalarepa w słupki | Bulion warzywny | |
WT | Owsianka czekoladowa + owoce | Zupa z cukinii/ kalafiorowa Pesto z lubczykiem i pestkami dyni + makaron | Jajko na miękko + tost z chleba żytniego + dip warzywny | Batony z lodówki/ muffiny z pon | Zamocz amarantus i ryż; kup młodą kapustę | |
ŚR | Gofry kokosowe z ciepłym musem malinowym | Resztki zupy Oszukane gołąbki + młoda kapusta kiszona | Leczo z cukinii + placki amarantusowe | Batony z lodówki, czekolada | Rano zamocz ciecierzycę i wiórki kokosowe (zrób mleko wieczorem) | |
CZW | Jajecznica z różnościami | Oszukane gołąbki | Frytki z cukinii, marchewki i ziemniaków + dip awokado - bazylia | Domowa czekolada | Ciecierzycę przełóż do słoja na kiełki. Kup rybę. | |
PT | Placki kokosowo - bananowe z masłem + kakałko kokosowe | Ryba + młode ziemniaki + młoda kapusta kiszona | Curry z ciecierzycą | Orzechy, rodzynki, warzywa w słupkach, maliny | Kup plantany jeśli będą :/ & pomidory i mięso mielone z indyka | |
SOB | koktajl np z borówek, jarmużu, banana + mleko roślinne | Spaghetti z domowym sosem pomidorowym | /Pizza z plantana | Ciasto czekoladowe z cukinią Ugotowane kiełki cieciorki na ciepło - HIT! | Zamocz migdały itp lub koko wiórki na mleko | |
NIEDZ | Omlet | Rosół Duszony królik w warzywach + kasza gryczana/młode ziemniaki + buraczki | Fasolka szparagowa + jajko na miękko | Lody czekoladowe z awokado Owoce sezonowe | Zamocz ryż do pomidorówki |
Super. Nareszcie jadłospis. Hura; )
🙂
No nareszcie:)
Teraz tylko podaj przepis na gofry kokosowe, oszukane gołąbki i spaghetti;)
hihihihi 😉
Zacznę od batonów z lodówki potem zaraz gołąbki, gofry, spaghetti i domowy ketchup 🙂 Pozdrawiam!
Co tydzień przygotowujesz sobie taki jadłospis? Ja przymierzam się do tego w każdą niedzielę, ale jakoś nigdy nie wychodzi 😉 Super są Wasze kolacje! Ja też zawsze staram się, by było coś innego, warzywnego, ale niestety zdarzają się kolacje kryzysowe z kromką chleba (żytniego na zakwasie lub bezglutenowego), który mój Adaś bardzo lubi.
Dzięki za inspirację! Jadłospis do druku! 😉
Olu zawsze na 3 dni. Zwykle wszystko wychodzi ale czasem zwyczajnie nie da się trzymać planu bo zdarzy się nieoczekiwany wyjazd czy podły nastrój młodego człowieka, który paraliżuje wszystkie plany :/ Kryzysowe posiłki trzeba mieć bo inaczej zwariować by można 😉 Pozdrawiam!
ooo Super, fajne pomysły, drukuje !!!
🙂
Super 🙂 cała Rodzinka zjada z Wami?
No pewnie Sabina 🙂
Świetnie, na pewno skorzystam z Twojego jadłospisu. Ja też planuję menu na tydzień. Tak jest bardzo wygodnie. Zakupy również raz w tygodniu. Na początku było ciężko, ale teraz nawet na szybko coś wymyślę jak młody się zbuntuje 🙂
Ah te zbuntowane dzieciaki 😉 Miło słyszeć, że nie tylko mój tak ma hehehehe
Takie pytanie mi się nasuwa: bo w jadłospisie (bardzo ciekawym zresztą ) jest spoto jajek — naliczylam chyba 5 razy w tygodniu… nie za dużo? Pewnie zależy od wieku, ale schemat żywienia po 1. roku chyba zakłada 2-3 w tygodniu. (?) Moja córa je 2x tydzień plus przetworzone w mielonych czy plackach – i też się zastanawiałam, czy to nie za dużo. … ale lubi, więc jej serwuję :)))
My jaja uwielbiamy. Z tego co mi wiadomo to jajek nie trzeba ograniczać. Jemy gdy mamy ochotę i myślę, że jeśli słuchamy siebie i nie wmuszamy w siebie czegoś co nam nie służy to wszystko jest ok. Synek nie zje niczego na co nie ma ochoty więc o niego jestem spokojna 😉 Czasem się zdarza, że zamiast jajecznicy prosi o “osiankę” lub z jajecznicy wyjada tylko cebulę 😉
Aniu błagam o podanie przepisu na mus malinowy bez cukru jeśli takowy znasz;)
Mam 2 łubianki świeżych malin z własnego ogrodu i nie wiem już, co z nimi robić. Już i je suszyłam do zimowej herbatki, i trochę mroziłam do owsianek. Ale nie mam pojęcia jak zabrać się do musu. W jadłospisie masz wymieniowy ciepły mus do gofrów.
HELP!!
Dorota to Cię nie zaskoczę 😉 Wrzucam do garnka na 1 łyżeczkę masła czy oleju koko i gotuję aż puszczą sok, ugniatam tłuczkiem do ziemniaków i albo dodaję mus daktylowy albo melasę. Można miodu jak przestygną. Najczęściej jednak dodaję banana i gniotę tłuczkiem 😉 Mój Finio nie lubi kiedy polewam musem placki czy gofry ale lubi maczać gofra czy placuszka i podaję mu ten sosik w miseczce. Smacznego!
a taki mus da sie zapasteryzowac? robilam w tym roku ale z cukrem niestety ;/
Myślę, że tak bo pasteryzowałam już dżemy bez cukru (z musem daktylowym i bananem) ale warto byłoby dodatkowo zamknąć słoiczki na “gorący spirytus”. Nie próbowałam ale zawekuję chociaż jeden słoiczek, żeby mieć pewność za rok. Mam ogromną zamrażarkę u rodziców więc na pewno maliny będę zamrażać 🙂 Planuję też trochę ususzyć. Pozdrawiam!
Ten dip warzywny i awokado-bazylia jest na blogu ? i czy co tydzień zmieniasz jadłospis ?
Nadal nie ma :/ nie wyrabiam się ostatnio… Oj tak szczególnie jeśli chodzi o obiady bo śniadania i kolacje mamy raczej podobne.
Hej Aniu! Jest szansa na jadłospis na jesień? 🙂
Tak! Marta będzie w tym tygodniu 🙂 Pozdrawiam!
Czy pojawi się przykładowy jadłospis na jesień? 🙂 niedawno odkryłam bloga i nie mogę się oderwać;) Dziękuję, mój numer 1!
Dziękuję Asiu <3 Tak! Ciągle zapominam go dodać!
widzę że zawsze moczymy kaszę i ryż dzień wcześniej, nie wiedziałam że ryż trzeba moczyć, czemu tak i jak to robić jak później gotować?
Monika! Moczenie ryżu jest bardzo ważne bo chodzi o arszenik – tak naprawdę najlepszy jest ryż biały bio, a nie brązowy bo brązowy więcej arszeniku kumuluje. Zatem zalewasz wodą i po kilku godzinach płuczesz na sitku i gotujesz normalnie – w czystej wodzie 🙂 Nie moczę jedynie palnonej kaszy gryczanej bo ona pęcznieje! Tylko dobrze płuczę 🙂 Oczywiście czasem się zdarza, że zapomnę zalać ryżu itp ale wtedy dłużej płuczę albo zagotowuję – odlewam i gotuję dalej w czystej wodzie (taki sposób koleżanki z Brazylii – podobno używany tez w Afryce).