Bułeczki z batatem. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Przepisy Śniadania

Bułeczki z batatem. BLW

Nasza propozycja na mini bułeczki z delikatną słodką nutą. Idealne do jajecznicy, mięska czy tylko z masłem. Ja je uwielbiam z natką pietruszki.

Dla kogo? W przepisie jest jajko. Nie wypróbowałam wersji z jego z zamiennikami.

13643855_1432788986746762_849282858_n 13608184_1432789083413419_1910796326_n 13617634_1432789060080088_40360235_n13617363_1432792293413098_225398034_n

13624971_1432788960080098_1200251103_n

13625122_1432788966746764_555828053_n

13618009_1432789013413426_1218464806_n

Mini bułeczki z batatem. BLW
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
40 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
40 min
Składniki
  1. • 1 duży batat = 1 kopiasta szkl puree
  2. • 3 łyżki soku z cytryny
  3. • 2 jajka + 1małe jajko do posmarowania bułek
  4. • 1 szkl mąki gryczanej
  5. • 2 łyżki domowej mąki kokosowej (wysuszona, zmielona pulpa po koko mleku) lub trochę więcej mąki
  6. • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  7. • szczypta soli, kurkumy i pieprzu
  8. • 1/4 kostki masła lub 3 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego/oliwy z oliwek
Wykonanie
  1. 1. Batata obierz i pokrój w grube plastry. Wrzuć do wrzątku z 1 łyżeczką oliwy z oliwek czy masła. Gotuj pod przykryciem do miękkości czyli ok 12 min. Odcedź i przestudź.
  2. 2. Mąkę przesiej z proszkiem i przyprawami. Dodaj domową koko mąkę (LUB trochę innej mąki). Wymieszaj.
  3. 3. Jajka zmiksuj w blenderze z sokiem z cytryny aż powstanie piana. Dodaj przestudzonego batata i wybrany tłuszcz (masło klarowane czy olej koko trzeba wcześniej rozpuścić). Zmiksuj na gładko.
  4. 4. Masę wlej do miski z mąką i wymieszaj łyżką.
  5. Blaszkę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem i tez go lekko natłuścić.
  6. 5. Masę wykładaj łyżką maczaną w zimnej wodzie ale najlepiej łyżką do nakładania lodów 🙂
  7. 6. Najlepiej wierzch wysmarować roztrzepanym jajem. Piecz 15 - 20min w 180C z funkcją termoobiegu.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

22
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
pop321
Gość

Super, nie myślałam żeby z batatów zrobić bułeczki. Robiłam tylko brownie 🙂 Te bułeczki muszą być trochę słodkie 🙂

Różanecznik
Gość

Dziś zrobiłam. Dałam trochę mniej batata. Dziecię dwuletnie jadło 🙂

Maszka
Gość
Maszka

Fajne wykorzystanie batata! Zrobiłam i dobre wyszły. Wcale nie za słodkie, miękkie ale nie kuszące się i co najważniejsze, smakowały mojemu 15-miesięczniakowi.
Zamiast mąki gryczanej dałam orkiszowej i trochę jaglanej i do trzech ostatnich bułek sypnęłam ziół prowansalskich i myślę że podkręciły smak. Wtedy przyszło mi do głowy że można by też dodać suszonych pomidorów 🙂

alicja
Gość
alicja

Wyjdzie mi z dynia zamiast batata? i z soda zamiast proszku do pieczenia?

Kasiek
Gość
Kasiek

Jak najlepiej przechowywać te bułeczki?

Agula
Gość
Agula

1,5 roczniak palaszuje az miło 🙂
Bardzo fajny przepis! Dzięki!

Kaśka
Gość
Kaśka

Są super!!! To nic, że matka zjadła większość :p nsprawdę wchodzą do naszego jadłospisu jako numer 1. Będę eksperymentowała – raz z mąką ryżową raz z jaglaną lub owsianą lub mixem 🙂
A co powiesz na eksperymenty z dynią a nawet msrcheią czy burakiem? To też korzenne rośliny więc może pure z nich tez da taki efekt? Chyba się pobawię bo to byłby genialny sposób na przemycenia owych warzyw 🙂

Aga
Gość
Aga

Czy można zamiast mąki gryczanej użyć mąki teff? Mieszkam za granicą i tutejsza gryczana jest inna niż polska (znacznie cięższa, już nie raz się nacięłam) a jaglanej akurat nie mam pod ręką. Z góry dziękuję za odpowiedź! 🙂

daria
Gość
daria

czy moge czyms zamienic jaja? 🙂

Asia
Gość
Asia

Kocham te bułki! I mój synuś również! Pyszności 😊