Uwielbiam pizzę! Gryczana wychodzi tylko na drożdżach, których staram się unikać i jest z nią troszkę zachodu. Przy tej pizzy wcale a wcale się nie napracujesz i będziesz mieć pewność, że zdrowiej się nie da. Nie dosyć, że pyszna to jeszcze dobra dla alergika i paleoistów 😉 Z czego? Z plantana! O plantanach pisałam już przy okazji przepysznych chipsów. Powtórzę jeden fakt, a resztę doczytajcie TU. Jeden plantan zapewnia nam około 45% dziennego zapotrzebowania w witaminę C!
Jak wybrać plantana? Ile to w ogóle kosztuje?
Plantan powinien być zielony czyli jak najmniej dojrzały. Testowałam przepis na żółtym plantanie ale pizza traci na smaku bo spód jest za słodki. Do niedawna plantany w naszym domu gościły raz na parę miesięcy i były prawdziwym rarytasem. Dostawaliśmy je od znajomego, który kupował je w stolicy. Od niedawna są dostępne w Auchan i za dwa plantany zapłacisz 5 zł.
Dla kogo? Dla dziecka, które ma już za sobą kilka posiłków.
- • 1 plantan (zielony)
- • 2 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła klarowanego/oleju kokosowego
- • 1/4 łyżeczki soli - pomiń dla małego dziecka
- • szczypta pieprzu, kurkumy, oregano
- • 1 łyżka passaty pomidorowej
- • nasze dodatki: 1 plaster pieczeni z indyka, łyżka płatków drożdżowych, mały por i 1/3 bakłażana, 1 plasterek sera koziego (pora i bakłażana bez skórki drobno pokroiłam i poddusiłam ze szczyptą soli i pieprzu na maśle klarowanym), świeży lubczyk i 3 listki szpinaku
- 1. Włącz piekarnik na 180C, użyłam funkcji termoobiegu ale można bez.
- 2. Obierz plantana (odetnij końce i natnij wzdłuż) i pokrój go w grube plastry. Zblenduj razem z oliwą i przyprawami. Blachę wyłóż papierem i posmaruj odrobinką tłuszczu. Wylej masę na środek i uformuj prostokąt czy koło o wysokości 1cm. Sam spód piecz 12 minut (jeśli bez termoobiegu - 20 min)
- 3. [Jeśli chcesz użyć pora + bakłażana to podduś je na maśle klarowanym z odrobiną soli]. Spód posmaruj passatą, połóż wybrane dodatki. Piecz przez około 10 minut z funkcją termoobiegu lub dłużej bez termoobiegu (zaglądaj do pizzy).
- Pizzę z papierem przełożyłam na kratkę do studzenia i po chwili pokroiłam. Najlepiej użyć silikonowej szpatułki do podnoszenia kawałeczków - masz pewność, że się nie porwą (te na środku nie są tak chrupiące jak brzegi).
- Filipek zdjął wszystkie dodatki i zjadł sam spód. Nie zdziwiło mnie to 😉 Następnym razem upiekę chyba sam spód, a obok podam mięso i warzywa 😉
Szukaliśmy u nas plantanów ale nie ma w Auchan
Kurczę to jednak nie każdy Auchan ;-(
U mnie też nie ma plantanow w mieście. Jaka szkoda 🙁
;-( może wprowadzą do oferty… ehhhhh
Mam tylko mąkę z plantanow.
A robiłaś już z niej coś? Ciekawe jak działa? Może jakby dodać wody i oleju to by wyszedł spód hmmmmm Jeszcze nie trafiłam na mąkę z plantanów.
Mąkę z plantanow kupiłam przez Internet. Póki co robiłam naleśniki i gofry. Mamo BLW dostałaś może mojego maila?
Poproszę przepis na gofry z mąki z plantanów😊
Balam sie tego plantata, bo na surowo mi nie smakowal, ale postanowilam dzisiaj wyprobowac ten przepis i pizza wyszla swietna! Na pewno zagosci na stale w naszym menu. A, no i nastepnym razem dam tez sprobowac dziecku, bo dzisiaj spalaszowalam wszystko sama
Surowy jest okropny! Hahahahaha ja mam zawsze niedosyt po swoim przydziale 😉 a jak plantanów akurat nie ma w Auchan to tak mi smutno 😉
Cieszę się, że natrafiłam na Pani bloga, przepis rewelacyjny, jak zawsze mam platany w domu, więc dzisiaj na obiad przygotuje pizze, super, że jest bez jajek 😀 .
Dziękuję 🙂 ja też do Ciebie zaglądnę bo paleo bardzo mi odpowiada…niestety w teorii ;-( Wytrzymałam tylko 3 dni ale zbieram siły i ponowię próbę w lipcu. Pozdrawiam!
Witam 🙂
Mam pytanie,czy wiesz może blwmamo jak będą płatki drożdżowe po angielsku?
Yeast flakes
Nie było pytania 😉
Znalazłam 🙂
🙂
Czyli po 12 minutach wyciągnąć spód ,położyć dodatki i piec jeszcze 10 minut na termoobiegu?
Bo troszkę sie zakręciłam 🙂