Kolacje Obiady Przepisy

Najłatwiejszy i najzdrowszy spód do PIZZY i to nie z kalafiora ;-) BLW

Uwielbiam pizzę! Gryczana wychodzi tylko na drożdżach, których staram się unikać i jest z nią troszkę zachodu. Przy tej pizzy wcale a wcale się nie napracujesz i będziesz mieć pewność, że zdrowiej się nie da. Nie dosyć, że pyszna to jeszcze dobra dla alergika i paleoistów 😉 Z czego? Z plantana! O plantanach pisałam już przy okazji przepysznych chipsów. Powtórzę jeden fakt, a resztę doczytajcie TU. Jeden plantan zapewnia nam około 45% dziennego zapotrzebowania w witaminę C!

Jak wybrać plantana? Ile to w ogóle kosztuje?

Plantan powinien być zielony czyli jak najmniej dojrzały. Testowałam przepis na żółtym plantanie ale pizza traci na smaku bo spód jest za słodki. Do niedawna plantany w naszym domu gościły raz na parę miesięcy i były prawdziwym rarytasem. Dostawaliśmy je od znajomego, który kupował je w stolicy. Od niedawna są dostępne w Auchan i za dwa plantany zapłacisz 5 zł.

Dla kogo? Dla dziecka, które ma już za sobą kilka posiłków.

13101398_1403846796307648_870375949_n

13318491_1396621097030218_2107975079_n 13342328_1403846712974323_775866377_n 13342195_1403846746307653_1087348926_n

13384786_1403846836307644_825353544_n

13384836_1403846856307642_1758968094_n

13341959_1403846776307650_435887417_n

Pizza z plantana. Łatwa, pyszna, zdrowa i bez wyrabiania. BLW
Porcje 2
Przepyszna, najprostsza i najzdrowsza pizza świata! Dla kogo? Po 6 miesiącu życia ale dla dziecka, które już ma kilka posiłków za sobą.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. • 1 plantan (zielony)
  2. • 2 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła klarowanego/oleju kokosowego
  3. • 1/4 łyżeczki soli - pomiń dla małego dziecka
  4. • szczypta pieprzu, kurkumy, oregano
  5. • 1 łyżka passaty pomidorowej
  6. • nasze dodatki: 1 plaster pieczeni z indyka, łyżka płatków drożdżowych, mały por i 1/3 bakłażana, 1 plasterek sera koziego (pora i bakłażana bez skórki drobno pokroiłam i poddusiłam ze szczyptą soli i pieprzu na maśle klarowanym), świeży lubczyk i 3 listki szpinaku
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, użyłam funkcji termoobiegu ale można bez.
  2. 2. Obierz plantana (odetnij końce i natnij wzdłuż) i pokrój go w grube plastry. Zblenduj razem z oliwą i przyprawami. Blachę wyłóż papierem i posmaruj odrobinką tłuszczu. Wylej masę na środek i uformuj prostokąt czy koło o wysokości 1cm. Sam spód piecz 12 minut (jeśli bez termoobiegu - 20 min)
  3. 3. [Jeśli chcesz użyć pora + bakłażana to podduś je na maśle klarowanym z odrobiną soli]. Spód posmaruj passatą, połóż wybrane dodatki. Piecz przez około 10 minut z funkcją termoobiegu lub dłużej bez termoobiegu (zaglądaj do pizzy).
  4. Pizzę z papierem przełożyłam na kratkę do studzenia i po chwili pokroiłam. Najlepiej użyć silikonowej szpatułki do podnoszenia kawałeczków - masz pewność, że się nie porwą (te na środku nie są tak chrupiące jak brzegi).
  5. Filipek zdjął wszystkie dodatki i zjadł sam spód. Nie zdziwiło mnie to 😉 Następnym razem upiekę chyba sam spód, a obok podam mięso i warzywa 😉
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

16 komentarzy do "Najłatwiejszy i najzdrowszy spód do PIZZY i to nie z kalafiora ;-) BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Alicja
Gość
Alicja

Szukaliśmy u nas plantanów ale nie ma w Auchan

alicja
Gość
alicja

U mnie też nie ma plantanow w mieście. Jaka szkoda 🙁

alicja
Gość
alicja

Mam tylko mąkę z plantanow.

Sylwia
Gość
Sylwia

Balam sie tego plantata, bo na surowo mi nie smakowal, ale postanowilam dzisiaj wyprobowac ten przepis i pizza wyszla swietna! Na pewno zagosci na stale w naszym menu. A, no i nastepnym razem dam tez sprobowac dziecku, bo dzisiaj spalaszowalam wszystko sama

PaleoBite
Gość

Cieszę się, że natrafiłam na Pani bloga, przepis rewelacyjny, jak zawsze mam platany w domu, więc dzisiaj na obiad przygotuje pizze, super, że jest bez jajek 😀 .

Kasia b
Gość
Kasia b

Witam 🙂
Mam pytanie,czy wiesz może blwmamo jak będą płatki drożdżowe po angielsku?

Kasia b
Gość
Kasia b

Nie było pytania 😉
Znalazłam 🙂

Kasia b
Gość
Kasia b

Czyli po 12 minutach wyciągnąć spód ,położyć dodatki i piec jeszcze 10 minut na termoobiegu?
Bo troszkę sie zakręciłam 🙂

wpDiscuz