Kolacje Obiady Przepisy

Placki z kalafiora. Bardzo łatwe! BLW

Próbowaliście już kiedyś zrobić placki z kalafiora? Ja się długo zbierałam i nie wiem czemu bo ich przygotowanie wcale nie było trudne 🙂 Gotowany kalafior szybko się nudzi. No poza zupą bo w zupie jest genialny! Przede mną jeszcze kalafiorowy “ryż”. Pizza już była i też musi trafić na bloga.

Czemu warto jeść kalafiora?

Kalafior kojarzy się z babciną kuchnią i tu zwykle w zupie lub okraszony tartą bułką. Na fali diet wegańskich i paleo jest odkrywany na nowo. Można wyczarować z niego ciasto do pizzy czy ryż. I warto z nim eksperymentować bo pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie, ma działanie bakteriobójcze. Dostarcza nam wielu witamin jak C i A oraz mikroelementów jak magnez, wapń i żelazo. Obok brokuła i jarmużu ma silne działanie antynowotworowe.

 Dla kogo? W przepisie są jajka. Placuszki będą odpowiednie dla maluszków przed 12m.

 12714279_1303798686312460_213664710_n

12735553_1303783899647272_406459224_n 12713953_1303788579646804_1675540076_n
12714256_1303783779647284_1232988190_nZ kozim serkiem na drugie śniadanie. Najlepiej smakuje przy obserwowaniu psów, kotów lub samochodów 😉
12714468_1303783696313959_1753095397_n
12736176_1303783802980615_1541090763_n
A tu w wersji smażonej ale zdecydowanie smaczniejsze są w wersji pieczonej.

12735639_1303783726313956_1935908334_n

 

Placki z kalafiora. BLW
Porcje 13
Arcy ŁATWE placuszki, które urozmaicą każdy obiad. Pasują też na wytrawne śniadanie czy kolację. W wersji pieczonej są zdecydowanie smaczniejsze niż w wersji smażonej. Można dodać inne warzywo, np startą marchew czy ziemniaka.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. • ½ surowego kalafiora
  2. • 2 jajka
  3. • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  4. • 2 łyżki mąki gryczanej/ jaglanej/ owsianej
  5. • opcjonalnie: 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
  6. • przyprawy: pieprz czarny i kurkuma (po duzej szczypcie), dobra sól, 1 łyżka koperku, ½ łyżeczki słodkiej papryki/płatków pomidorowych
  7. • 1 łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia papieru do pieczenia
Wykonanie
  1. 1. Ustaw piekarnik na 180C na termoobiegu.
  2. 2. Kalafiora zetrzyj na dużych oczkach tarki lub użyj bardziej zaawansowanej technologii 😉 Ale szybciej ściera się ręcznie niż w blenderze.
  3. 3. Roztrzep 2 jajka. Dodaj przyprawy, opcjonalnie ugotowaną komosę (polecam) i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj mąki. Wymieszaj.
  4. 4. Nabieraj masę łyżką i wykładaj na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem. Piecz na termoobiegu (lub bez ale wtedy chwilę dłużej) w 180C. Po 15min odwróć na drugą stronę używając silikonowej szpatułki. Piecz jeszcze 5 min.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

11 komentarzy do "Placki z kalafiora. Bardzo łatwe! BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Amelia
Gość
Amelia

Dlaczego po roku? Mam ochotę zrobić te kotleciki 10 miesięcznemu smykowi… z którymś składnikiem trzeba uważać ?

Dominika
Gość
Dominika

Co dodać zamiast jajka? Dziecko uczulone na jajko;-(

Gabi
Gość

A komose czym zastapic? Nie mam a synus spi i mam chwile na zrobienie

Kasia b
Gość
Kasia b

Witam 🙂
A czy mogę dorzucić ząbek czosnku ?

wpDiscuz