Chlebek śniadaniowy jaglano – jabłkowy. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania

Chlebek śniadaniowy jaglano – jabłkowy. BLW

Ciepłe śniadania są bardzo ważne jesienią i zimą. Proponuję Ci banalnie prosty chlebek jaglany, który wczorajszą jaglankę zamieni w pyszne śniadanie. Nie tylko odkwasi organizm ale i wzmocni układ odpornościowy.

Kiedy chlebek lekko przestygnie można wycinać w nim różne nieskomplikowane kształty. Bardzo lubię leśne foremki z Ikei bo Filipek kocha zwierzęta. Sami też przyznacie, że pytanie „Filipku zjesz niedźwiadka?” brzmi ciekawiej niż „Filipku zjesz chlebek?” 😉 Dziś spałaszował 2 niedźwiadki i 1 serduszko.

Dla kogo? Przepis zawiera jajka.

 12512044_1281432261882436_87529934_n

12511764_1281432295215766_637633427_n

12528082_1281432275215768_2009457330_n

 

12540379_1281432338549095_75537704_n

12511617_1281432285215767_1205981571_n

Chlebek jaglano - jabłkowy.
Porcje 3
Bardzo łatwy, bezglutenowy chlebek - ciasto. Pyszny, naturalnie słodki, szybki w przygotowaniu.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  2. • ½ szkl musu jabłkowego*
  3. • 2 jajka
  4. • 1 czubata łyżka melasy lub musu daktylowego
  5. • 3 - 4 łyżki mąki gryczanej np Melvit
  6. • przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej itp - można pominąć
  7. • 1 łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania papieru
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg.
  2. 2. Do blendera wbij jajka i miksuj aż zobaczysz bąbelki.
  3. 3. Dolej mus jabłkowy i daktylowy i zmiksuj. Wsyp kaszę i zmiksuj.
  4. 4. Wsyp mąkę - ciasto ma być gęste ale lejące.
  5. 5. Małą foremkę (20cm/20cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym. Wylej ciasto. Piecz ok 20 minut (ja włożyłam formę do nie nagrzanego jeszcze piekarnika i piekłam jeszcze 5 min). Brzegi chlebka lekko się zrumienią.
  6. Wyjmij z piekarnika - możesz chwycić za wystający papier i wyłożyć na kratkę do studzenia. Po 5 minutach można wycinać kształty. Można też zwyczajnie pokroić w kwadraty. Najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno doskonale nadaje się na 2gie śniadanie do szkoły.
Notatki
  1. *2 małe jabłka obierz ze skórki, wypestkuj, pokrój w ćwiartki i uparuj do miękkości. Zalewam jabłka do połowy bo wg mnie są dzięki temu słodsze. Jabłka wrzuć do blendera i zmiksuj. Odmierz połowę szklanki.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

39
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
rategazelle
Gość

Wygląda niesamowicie!

monika
Gość

Czy moge czyms zastapic mąkę gryczaną? Od kiedy taki chlebek bedzie dobry dla malucha? Mój ma 10 miesięcy i 6 zębów 😉

alicja
Gość
alicja

Chlebek bardzo smaczny. Chciałam dzisiaj zrobić chlebek z cukinia. Wszędzie szukam przepisu. Nie mogę znaleźć. Czy to możliwe, że przepis zniknąl?

Paulina
Gość
Paulina

Proszę napisać czy wyszedłby chlebek na samych żóltkach bez białka? Pytam ponieważ synek ma skaze białkową. Pozdrawiam 🙂

Alina
Gość
Alina

A czemu mus jabłkowy musi być gotowany na parze? Nie może być surowe jabłko zblendowane?

Jak zrobić mus daktylowy? Czy to zblendowane daktyle?

Alina
Gość
Alina

I gdzie dodać tą kaszę jaglaną? :O

Martyna
Gość
Martyna

Super! Wlasnie szukalam czegos na 12h podroz dla 1.5roczniaka. Dzieki!

Eliza
Gość
Eliza

Witam;-)
Możesz zdradzić, którą kawę zbożową pijesz, żeby była zdrowa bez dziwnych dodatków;-)

Eva
Gość
Eva

Hej 🙂
A ile tego lnianego jajka dałaś? 🙂 Chcę taki chlebek upiec mojemu synkowi, a on niestety nie toleruje jajek.

Eva
Gość
Eva

Dobra już znalazłam jak zastąpić jajka siemieniem lnianym 🙂

gosia
Gość
gosia

Hej, a moze byc zwykla maka pszenna ?

Ula
Gość
Ula

Zrobiłam z mąką pełnoziarnistą i wyszedł przepyszny! 🙂 Na ciepło zjadlysmy go bez dodatków tak nam smakował, a na zimno że smakowitym dżemem truskawkowym 🙂 Obie wersje super, nawet Tata się poczęstował 😉

Patrycja
Gość

Witam, pierwszy raz gotowałam kasze jaglaną😀 I wyszła trochę papkowata, czy taka ma być czy raczej sypka ??

Patrycja
Gość
Patrycja

Dziękuję za odpowiedź:) chlebek upiekłam ale jak był w piekarniku to zorientowałam sie ze nie zblendowałam kaszy 🙁 wiec w chlebku czuć wyraźnie kasze ( ogólnie ciasto zarabiałam mixerem ) w smaku jest super 🙂 wiec jak następnym razem zrobie zgodnie z przepisem to chlebek będzie rewelacyjny 🙂

Patrycja
Gość
Patrycja

Bardzo lubię czytać Twojego bloga 🙂 super przepisy i ciekawe artykuły szczególnie ten o kształtującym się apetycie dziecka. Mam w domu 4 letnie amatora słodyczy co gardzi “normalnym” jedzenie i szukam tozwiązania żeby zmienić sytuacje bo jak F. nie dostanie słodyczy to robi okropna awanturę 🙁 a nie chce zeby jego młodsza siostro przejęła jego nawyki ( Adzia ma 9mcy) pozdrawiam serdecznie

Julita
Gość
Julita

Zrobiłam ten chlebek, wyszedł bardzo smaczny z tym że górna ” skórka ” chleba się oddziela. Jaka może być przyczyna?

Ania
Gość
Ania

Właśnie upiekłam 🙂 wyszedł mokry i ciężki ale smaczny. Piekłam dłużej bo nie wiedziałam czy to zakalec ale użyłam banana jako słodu więc to pewnie dlatego 🙂 poczekam aż wyschnie 🙂
Dziękuję za super przepisy!

Madzia
Gość
Madzia

Kupiłam ostatnio mąkę jaglana i zastanawiam się co fajnego z niej zrobić… bo do tego chlebka chyba slabo się nadaje zamiast kaszy,moze jakiś pomysł?

Madzia
Gość
Madzia

Jak długo mozna go przechowywać, i jak w zamknietym pojemniku? bo moja mala jeszcze dużo nie je wiec bedzie na dłuższy czas ale nie chce przesadzić,a zrobiłam już dziś:) i Bardzo dobry:)

Ewa
Gość
Ewa

Blw Mama czy ten chlebek ma być wilgotny w środku? 🙈
Bardzo proszę o odp