Kolacje Przepisy

Frytki z dyni. Chrupiące, bezglutenowe i …zdrowe! BLW.

Co jesień piekę tony dyni i nigdy nie wierzyłam, że jest sposób aby zrobić z niej frytki. A jednak! Znowu miałam pełną lodówkę dyni, znowu gdzieś widziałam zdjęcie frytek z dyni… Wymyśliłam, że natłuszczone kawałki dyni obrzucę kukurydzianą panierką i upiekę. Udało się! Zjadamy dwie blachy na raz 😉

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, fosfor. Wzmacnia układ odpornościowy i odkwasza organizm. Jeśli nigdy nie gościła na Twoim stole to tej jesieni odkryj jej cudowny smak i wielozadaniowość.

12041687_1214726601886336_1066301275_n

Dla kogo? Na początku przygody z BLW lepiej zostać przy gotowanych warzywach ale już koło 10 miesiąca można zaserwować takie frytki. Z doświadczenia jednak wiem, że do roku czy nawet 15 miesiąca dzieci wolą miękkie od chrupiącego 😉

Przygotuj:

  • spory kawałek dyni (ok 15cm), który pokrojony zapełni całą blachę
  • 3-4 chlebki kukurydziane bez cukru – znalazłam tylko jedną markę produkującą te chlebki bez cukru – Piotr i Paweł. Niestety zawierają sól. Dla dzieci poniżej 2go roku życia pokrusz chrupki kukurydziane np Reksio bez cukru i soli.
  • 2 łyżki masła klarowanego – roztopionego lub oleju z pestek winogron

Dla rodziców: szczypta soli himalajskiej. Pamiętaj, z której strony odłożyłaś osolone frytki!

12041762_1214726588553004_1260305577_n

12041965_1214726591886337_1315157503_n

12092331_1214726595219670_911553402_n

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
  2. Obrany kawałek dyni pokrój na prostokątne kawałki o grubości 0,5cm.
  3. Rozpuść masło. Pokrusz “chlebki” kukurydziane.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kawałeczek dyni natłuść i obtocz w panierce, odkładaj na blaszkę. Zostaw odstępy między kawałkami aby udało Ci się zebrać tłuszcz.
  5. Po 10 min dynia puści soki i na blaszce zrobi się mokro. Weź ręcznik papierowy i przyłóż grubą, zbitą warstwę ręcznika w kilku miejscach tak aby tłuszcz w niego wsiąkł. Piecz jeszcze ok 7 min z termoobiegiem – dynia obsuszy się i będzie chrupać. Zostaw na 5-10 min w wyłączonym, nagrzanym piekarniku.

12080783_1214726598553003_1672878554_n

12048699_1214726611886335_1739703810_n

12048879_1214726578553005_2144611537_n

12071659_1214726585219671_1701666559_n

12086729_1214726605219669_2000703565_n

12071543_1215942781764718_1046692558_n

12081561_1214726615219668_16634331_n

 

 

Dodaj komentarz

11 komentarzy do "Frytki z dyni. Chrupiące, bezglutenowe i …zdrowe! BLW."

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Filip
Gość

Dla dziecka bez soli i glutenu a ten chlebek kukurydziany zawiera sol , to jak to jest ?

Edyta
Gość

Jestem pod wielkim wrazeniem Twojej kreatywnosci 🙂 jutro robie, moze jak wyczaruje takie cudo do wieczornego chrupania to maz wreszcie da sie namowic na jakis mega babski film…

Dorota
Gość
Dorota

Aniu, jaką dynię polecasz do chipsów? Hokkaido może być?

Dani
Gość

A można zastąpić chrupki/chlebek mąką kukurydzianą?

Marta
Gość

Witaj, bardzo fajne przepisy, robie frytki kompot zrobilam dyniowy. Super. Fajnie ze ograniczasz sol dzieciom. Natomiast nie obraz sie, nie gra mi to maslo klarowane, czy, zeby bylo jasniej, tluszcze zwierzece w ogole dzieciom… ja bym tu zrobila i na oleju / tluszczu kokosowym i bez soli. Wszystkiego dobrego. Marta

Malgorzata
Gość
Malgorzata

Czy one są chrupiące w całości? czy tak bardziej z wierzchu? Nie wymieniłam jeszcze grzałki termoobiegu i nie wiem czy mi to do końca wyszło jak trzeba. 🙂

wpDiscuz