Co jesień piekę tony dyni i nigdy nie wierzyłam, że jest sposób aby zrobić z niej frytki. A jednak! Znowu miałam pełną lodówkę dyni, znowu gdzieś widziałam zdjęcie frytek z dyni… Wymyśliłam, że natłuszczone kawałki dyni obrzucę kukurydzianą panierką i upiekę. Udało się! Zjadamy dwie blachy na raz 😉
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, fosfor. Wzmacnia układ odpornościowy i odkwasza organizm. Jeśli nigdy nie gościła na Twoim stole to tej jesieni odkryj jej cudowny smak i wielozadaniowość.
Dla kogo? Na początku przygody z BLW lepiej zostać przy gotowanych warzywach ale już koło 10 miesiąca można zaserwować takie frytki. Z doświadczenia jednak wiem, że do roku czy nawet 15 miesiąca dzieci wolą miękkie od chrupiącego 😉
Przygotuj:
- spory kawałek dyni (ok 15cm), który pokrojony zapełni całą blachę
- 3-4 chlebki kukurydziane bez cukru – znalazłam tylko jedną markę produkującą te chlebki bez cukru – Piotr i Paweł. Niestety zawierają sól. Dla dzieci poniżej 2go roku życia pokrusz chrupki kukurydziane np Reksio bez cukru i soli.
- 2 łyżki masła klarowanego – roztopionego lub oleju z pestek winogron
Dla rodziców: szczypta soli himalajskiej. Pamiętaj, z której strony odłożyłaś osolone frytki!
Jak?
- Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
- Obrany kawałek dyni pokrój na prostokątne kawałki o grubości 0,5cm.
- Rozpuść masło. Pokrusz “chlebki” kukurydziane.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kawałeczek dyni natłuść i obtocz w panierce, odkładaj na blaszkę. Zostaw odstępy między kawałkami aby udało Ci się zebrać tłuszcz.
- Po 10 min dynia puści soki i na blaszce zrobi się mokro. Weź ręcznik papierowy i przyłóż grubą, zbitą warstwę ręcznika w kilku miejscach tak aby tłuszcz w niego wsiąkł. Piecz jeszcze ok 7 min z termoobiegiem – dynia obsuszy się i będzie chrupać. Zostaw na 5-10 min w wyłączonym, nagrzanym piekarniku.
Dla dziecka bez soli i glutenu a ten chlebek kukurydziany zawiera sol , to jak to jest ?
Sól należy ograniczyć do minimum. Tu nie ma wątpliwości. Nie udało mi się jeszcze nigdzie znaleźć chlebków kukurydzianych bez soli, zwykle zawierają też cukier (tych nigdy nie kupuję). Filip dostaje je bardzo rzadko, wg mnie zawartość soli jest minimalna bo nie są wcale słone – jestem na tym punkcie przeczulona. Są mdłe. Będę eksperymentować z innymi panierkami i na pewno znajdę taką, która nie będzie zawierać soli – nawet minimalnej ilości. Dla mnie te frytki są tak nieziemsko dobre, że chciałam się podzielić tym przepisem już 🙂
Jestem pod wielkim wrazeniem Twojej kreatywnosci 🙂 jutro robie, moze jak wyczaruje takie cudo do wieczornego chrupania to maz wreszcie da sie namowic na jakis mega babski film…
Oby zadziałało 😉 A jeśli nie widzieliście to polecam z Mattem Damonem The Adjustment Bureau Naprawdę genialny! Jest miłość nad życie ale jest też dużo typowo męskiej akcji. Jeden z tych filmów, który wnosi coś w Twoje życie 🙂
Aniu, jaką dynię polecasz do chipsów? Hokkaido może być?
Hokkaido i piżmowa na pewno ale tu to chyba każda prócz makaronowej 😉 Pozdrawiam!
A czy mozna zamiast chrupek dac kaszke kukurydziana?😊 ps. Przepisy sa super!probujemy wszystkie po kolei😋
A można zastąpić chrupki/chlebek mąką kukurydzianą?
Też się nad tym zastanawiam… normalnie kaszkę kukur.gotuje się i to dosyć długo, a tu taka surowa w sumie ale uprażyłaby się hmmmm Czasem przed okresem nachodzi mnie ochota na chipsy 😉 i znalazłam takie, który mają fajny skład bo tylko kaszka kukurydziana właśnie, tłuszcz i sól więc skoro z kaszki robi się tortille to tu pewnie też się sprawdzi 🙂
możne jakieś zboże ekspandowane lub amarantus? tak mi do głowy przyszło, ale chipsów jeszcze nie robiłam
Witaj, bardzo fajne przepisy, robie frytki kompot zrobilam dyniowy. Super. Fajnie ze ograniczasz sol dzieciom. Natomiast nie obraz sie, nie gra mi to maslo klarowane, czy, zeby bylo jasniej, tluszcze zwierzece w ogole dzieciom… ja bym tu zrobila i na oleju / tluszczu kokosowym i bez soli. Wszystkiego dobrego. Marta
Czy one są chrupiące w całości? czy tak bardziej z wierzchu? Nie wymieniłam jeszcze grzałki termoobiegu i nie wiem czy mi to do końca wyszło jak trzeba. 🙂
Bardziej z wierzchu 🙂 Naprawdę chrupiące wychodzą gdy są mega cienkie ale wtedy łatwo je spalić :/
Dotychczas robiłam frytki dyniowe tak jak opisujesz, ale dziś przypadkiem wyszły mi frytki jak z ziemniaka. Ta sama konsystencja. Dynia pokrojona w słupki szer. ok. 1.5 cm upiekłam. Bez tłuszczu, bez panierki. Dynia w pomarańczowej skórce, twarda, nie soczysta. Wyszły obłędne – ale musiałam sobie lekko posolić tak jak frytki z ziemniaka. Podbiła sól smak. Dzięki za inspirację 🙂
Mnie też się takie udają 🙂 Są super! Kluczem jest brak tłuszczu 😉 i dobór temperatury bo można przesadzić! Bardzo proszę 🙂