Ciasteczka powstały przypadkowo. Miał być sernik z nerkowców i jaglanki ale kompletnie o tym zapomniałam i kaszę zużyłam do placków. Ciasteczka powstały w dwóch wersjach: z musem dyniowym i bez musu. W wersji chrupiącej i puszyście miękkiej.
Dla kogo? Po roku.
Przygotuj:
Wersja chrupiąca
- 1 szkl nerkowców (namoczonych w wodzie przez kilka godzin)
- 3 łyżki musu daktylowego
- 3 łyżi mąki kukurydzianej
Wersja miękka
- 1 szkl nerkowców (namoczonych w wodzie przez kilka godzin)
- 2 łyżki musu daktylowego lub syropu klonowego
- 2 łyżki musu z dyni
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Jak?
- Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
- Namoczone nerkowce zmiksuj w blenderze na gładki krem.
- Masę z nerkowców wymieszaj łyżką z pozostałymi składnikami.
- Wykładaj łyżeczką od herbaty na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem. Masa w obu wersjach jest dość kleista ale łyżeczką bez problemu uformujesz podobnej wielkości ciastka. Piecz 12 min.
Smacznego orzechowego :*
Mam pytanie ile minut trzeba piec te ciasteczka?
Ups…już poprawiam! 12 min. Dziękuję :*
Te ciasteczka są przepyszne! Ja zamiast musu daktylowego dałam 2 łyżki syropu klonowego i 2 łyżki musu zurawinowego. Wyszły obledne.
Właśnie zalałam woda szklankę orzeszków i jutro znowu będę je robić.
Bardzo dziękuję za przepis 🙂
Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę 🙂 Spróbuję z syropem! Pozdrawiam :*